'Bazı doktorlar organ mafyası ile içli dışlı'

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Oranize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nca yayımlanan ?Yasa dışı göç, insan kaçakçılığı ile organ ve doku ticareti? isimli kitapta, Türkiye'de bazı doktorların organ mafyası ile işbirliği içinde çalışıp, yüksek paralar karşılığında yasadışı organ nakli yaptığı belirtildi. KOM Dairesi'nde görevli ve aynı zamanda akademisyen olan emniyet müdürü Y. Furkan Şen imzası ile yayımlanan kitapta, çarpıcı bilgilere yer verildi. Kitapta, Türkiye'de yasal düzenlemelerin ?organ ve doku bağışı?nı herhangi bir menfaat temin etmeden serbest bıraktığı, buna rağmen organ kaçakçılığı ve ticaretinin önüne geçilemediği bildirildi.

BELGE İMZALATILIYOR

Organ ve doku naklinin, bir çok organ ve doku için mümkün olduğu kaydedilen kitapta, ?Organlarını para karşılığında satan kişilere, 'organlarını bağışladıkları' şeklinde bir belge imzalatıldığından dolayı, bunun bir ticaret olduğunun ispatı ve yasal yaptırım uygulama imkanı olmuyor? denildi. Kitapta, bununla birlikte organ naklinin özel kliniklerde yapılması ve bazı doktorların bu sürece dahil olması nedeniyle organ ticareti ve kaçakçılığı ile mücadeleyi zorlaştırdığı vurgulandı. Ticaretin dünya üzerinde giderek arttığına dikkat çeken Şen, dünyada çok sayıda böbrek hastasının ortaya çıkmasının talebi arttırdığına da vurgu yaptı.

Nerde kaldı Hipokrat yemini?

?Hekimlik hocamı ana babamla bir tutacak, tüm varlığımı onunla paylaşacak ve gerektiğinde yardımına koşacağım; çocuklarını kardeşlerim gibi sevecek, isterlerse hekimliği onlara karşılıksız öğreteceğim... Hastaların tedavisini, bütün güç ve düşüncemle onların yararına ayarlayacağım, her türlü kötülük ve haksızlıktan kaçınacağım. Benden, istense bile, hiç kimseye zehir vermeyeceğim ya da böyle bir telkinde bulunmayacağım...? Yeminin günümüzdeki hali: ?Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye ullanmayacağıma hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleykine kullanmayacağıma mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime mesleğimi dürüstlükle ve onurla yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber