Genel Kurul, Başkanvekili Hamzaçebi başkanlığında toplandı

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2016 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genel Kurul, Başkanvekili Hamzaçebi başkanlığında toplandı

Görüşmelere geçmeden önce seçim bölgesinin sorunları hakkında gündem dışı söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, kentin en önemli sorununun çevre ile ilgili sıkıntılar olduğunu iddia etti.

İzmir'in çevresindeki maden ocakları, çimento fabrikaları ve katı atık depolama bölgesinin çevre sorunlarına sebep olduğunu ve halkın sağlığını tehdit ettiğini savunan Doğan, İzmirlilerin tek isteğinin temiz hava ve çevre olduğunu söyledi.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Amasya Tamimi'nin 97. Yıldönümü ve Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali Etkinlikleri hakkında söz aldı. Festivalin Atatürk'ün Amasya'ya geldiği 12 Haziran'da başladığını ve kutlamaların devam ettiğini belirten Tuncer, festivalin bu sene şehitler ve terör olayları nedeniyle buruk geçtiğini vurguladı.

Hükümetin terörle mücadele politikalarını eleştiren Tuncer, "Milletimiz Türkiye'yi 14 yıldır kimin yönettiğini, kimin terörü önleyemediğini, kimlerin teröre yardım ve yataklık ettiğini gayet iyi bilmektedir. CHP ile PKK terör örgütünü yan yana göstermek isteyenlere sesleniyorum; derhal bu ahlaksızca tavrınızdan vazgeçin. Teröre destek vereni arıyorsanız, dönüp aynaya bakın." dedi.

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla gündem dışı söz alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin, Türkiye'nin göçmen ve sığınmacılara yönelik çalışmalarını anlattı.

Yılmaztekin, Türkiye'nin sığınmacıların, Suriyelilerin yanında yer almaya devam edeceğini bildirdi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Suriyeli sığınmacıları durdurmanın tek yolunun, meşru Suriye rejimi ile ilişkileri düzeltmekten geçtiğini belirterek, "Eğer durum düzeltilmezse Suriye'nin nüfusu olduğu gibi Türkiye'de. Şanlıurfa'da aileler yok olmak üzere. Harran Belediye başkanı ikinci evlilik yapmış, Suriyeli kendi yaşından çok küçük bir kızla evlenmiş. Şanlıurfa'da Suriyelilerin açtığı işyerleri vergi vermiyor, bizim vatandaşımız vergi veriyor. Suriye'den gelen avukatlar iş takipi yapabiliyor." dedi.

Gündem dışı konuşmaların ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, dün Dünya Mülteciler Günü olduğunu anımsatarak, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 20 milyon mülteci bulunduğunu ifade etti.

Dünyadaki mültecilerin 4 milyonunun Suriyeli olduğuna dikkati çeken Akçay, Türkiye'deki mültecilerin sorunlarının da giderek ağırlaştığını, demografik yapıyı tehdit eden boyutlara ulaştığına işaret etti.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, dünyada çatışma ve savaşın olmadığı çok az yer kaldığını belirterek, bu şartlar altında mülteci sayılarının da giderek arttığına değindi.

Türkiye'deki mültecilerin çok az bir kısmının AFAD kamplarında barındığına vurgu yapan Demirel, bu kampların da durumlarının çok kötü olduğunu iddia etti.

Demirel, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla sembolik olarak genel yayın yönetmenliği yapan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu'nun "terör örgütü propagandası" iddiasıyla tutuklanmalarını eleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 24. Dönem'de mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için kurulan Meclis araştırma komisyonu raporunun bu dönem özel gündemle ele alınması gerektiğini belirterek, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü için sorunun tekrar ele alınması gerektiğini söyledi.

Gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un bugün ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatan Özel, "İlhan Selçuk, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından ölmeden önce terör örgütü üyeliğiyle suçlanıyordu. O gün İlhan Selçuk'a terörist diyenlerin bugün Mecliste onun manevi huzurunda özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, mülteci sorununun insani krizler arasında birinci sırada yer aldığını belirterek, "Bu sorun siyasi sorun değil, insani sorun. Mültecilerin umutla bekledikleri dünyayı inşa etmek hepimizin ortak sorunu." diye konuştu.

Türkiye'nin mültecilere karşı bakış açısı ve politikasının gururlanmalarına vesile olduğunu ifade eden Turan, Türkiye'nin konu hakkında üzerine düşeni yapmaya çalıştığını kaydetti.

Kadir Karakuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber