Hastalara ücretsiz diş protezi takıyorlar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Ağız Diş Sağlığı Merkezi'nde hastalara ücretsiz protez diş takılmaya başlandı.

Azımsanmayacak miktarda maliyeti olan ve daha önce ağız diş sağlığı merkezlerinde uzun randevu verilen protez hastaları, Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, para ödemeden proteze kavuşuyor. Bu uygulamaya da en çok yeşil kartlı hastalar rağbet gösteriyor.

-YEŞİL KARTLI HASTALARDAN BÜYÜK TALEP-

Hastane Başhekimi Hamza Koca, yaptığı açıklamada, merkezde en yeni tıbbi ve teknolojik gelişmelere sahip toplam 45 ünite bulunduğunu belirterek, burada günlük ortalama bin hastanın muayene ve tedavilerinin yapıldığını söyledi.

Protez hastalarına daha önce 8-10 ay gibi uzun randevular verildiğini ve vatandaşın protez giderini kendisinin karşıladığını ifade eden Koca, bölgede yeşil kartlı hasta sayısının çok olduğunu ve daha önce bu hastaların da protez dişten yararlanamadığını kaydetti.

Koca, Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelge doğrultusunda yaklaşık 2 aydır yeşil kartlı hastalar da olmak üzere tüm hastalara ücretsiz protez takılmaya başlandığını belirterek, şunları söyledi:

''Sağlık Bakanlığının, ücretsiz protez takılması ile ilgili yayınladığı genelgeyi Türkiye'de ilk uygulayan hastane biz olduk. Uygulamaya başladık. Daha önce vatandaş protez diş parasını kendi cebinden ödüyordu. Bakanlığımızın yayınladığı genelge doğrultusunda, kendi döner sermayemizden protez masrafını ödeyerek vatandaşa alt üst takım protez yapıyoruz. Vatandaşın cebinden bir lira çıkmadan protezleri takılıyor ve vatandaş gönderiliyor. Bölgede yeşil kartlı çok olduğu için bu uygulama en çok onların işine yaradı. Bu hastalardan büyük talep var. Daha önce, 7-8 ay randevu alan vatandaş, şimdi geldiği gün veya ertesi gün ağzı hazırsa ölçüleri alınır, 15 gün içerisinde de protezleri takılır ve gider. 7-8 ay randevu verildiği dönemlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerindeki teknisyen eksikliği vardı. Bu problemi özel laboratuvarlardan teknisyenin yapması gereken işleri, hizmet alımı yoluyla yaparak çözdük. Artık uzun randevular yok.''

-11 AYDA 211 BİN 500 HASTA-

Hasta sirkülasyonunda çok yoğun artış olduğunu da belirten Koca, daha önce ayda 300 parça iş yaparken, bunun 600-700 parçaya çıktığını bildirdi.

Koca, bir protezin, alt üst takımın vatandaşa özel muayenehanelerde yapıldığında bin 500-2 bin YTL'ye mal olduğunu, ancak yeni uygulamayla, kendi döner sermayelerinden devletin bunu ödeyerek ücretsiz yaptığını ve vatandaşın cebinden hiç para çıkmadığını söyledi.

Hastanenin bölgeye hitap ettiğini ve bu yılın son 11 ayında 211 bin 569 hastanın başvurduğunu, 66 bin 122 diş çekildiğini, 38 bin 181 dolgu, 4 bin 634 hareketli protez, 23 bin 735 sabit protez, 3 bin 445 kanal tedavisi, 53 bin 734 diş eti tedavisi ve 460 ameliyat, yapıldığını ifade eden Koca, çalışmalarını 40 diş hekimi, 31 hemşire ve 11 diş teknisyeni ile sürdürdüklerini anlattı.

Koca, hasta sayısının oldukça yüksek olmasının vatandaşın bilgi eksiliğine ve ağız hijyenine yeterli özeni göstermediğine bağladığını da sözlerine ekledi.

Hastalardan 65 yaşındaki Azize Sasımatı da uygulamadan çok memnun olduğunu söyledi.

Latif Çiftçi (70) de, önceden aylarca beklediklerini, ancak şimdi kısa sürede protezine kavuştuğunu ifade ederek, ''Çok mükemmel bir uygulama. Uygulamanın ücretsiz olması da çok sevindirici'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber