'Günlük evler' için 'nasıl olmalı' taslağı

Kayıt dışı ve genellikle amaçları dışında kullanılan 'günlük evler' için taslak hazırlandı. Ev Turizmi Derneği'nin hazırladığı taslak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunuldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Haziran 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Günlük evler' için 'nasıl olmalı' taslağı

ARİF BALKAN İstanbul

Ev Turizmi Derneği, sayıları 25 bini aştığı tahmin edilen kayıtdışı günlük kiralık evlerle ilgili bir yönetmelik taslağını Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundu. Evlerin nasıl tanımlanacağından nasıl ruhsatlandırılacağına kadar pek çok öneri içeren yönetmeliğin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini belirten dernek başkanı Ali Danış, "Dünyada olduğu gibi yükselen bu yeni turizm trendine uygun yasal düzenleme şart" dedi.

Son dönemde aranan suçluların kalmasıyla gündeme gelen 'Günlük kiralık evler'le ilgili Türkiye'de yasal boşluk var. Fransa, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip evler 'turistik' statüde. Dünyada 5 milyonu aşan taleple yükselen trend haline gelen günlük evlerle ilgili Ev Turizmi Derneği(ETD) çalışma yürütüyor.

Taslakta neler var?

Günlük evlere hukuki zemin kazandıran bir yönetmelik taslağı hazırlayan ETD, geçtiğimiz günlerde bu taslağı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundu. ETD'nin pek çok öneri içeren taslağında şunlar yer alıyor: "Ev turizmi olarak işletilen konaklama tesislerine 'turist evi' denir. Turist evleri; belgeli bir otel veya tatil köyü veya turizm kompleksi yatırım veya işletmesi bütünü içinde yer alabildiği gibi, bir tesis bünyesinde bulunma zorunluluğu olmadan 'müstakil turist evi' adı altında müstakilen de düzenlenebilir.

Ev turizmi, birden fazla birimlerde ve farklı fiziksel mekanlarda yapılabildiği için, işletme ruhsatı işletmeci koşullarını haiz işletmelere verilirken, işletilen turist evlerinin bağımsız birimleri ayrıca denetlenip belgelendirilir. Her turist evi, kapısında veya görülebilecek yakınlıkta, ruhsatlandırmayı yapan belediye tarafından verilecek işletmeci sicil numarasını ve o ünitenin izin belge numarasını taşıyan bir Turist Evi Kimliği amblemini bulundurur.

İşletmeci, mal sahibi olabildiği gibi, işlettiği mekanların kiracısı da olabilir. Turist evlerinin kullanım itibariyle turistlerin geçici meskenleri sayıldığından, işyeri olarak değil, konut olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek "Bu nedenle konut alanı olarak tahsis edilen bölgelerde turist evleri işletilebilir. Aynı binada farklı kullanım mülkiyet kiracı olması durumunda, herhangi bir birimin turist evi olarak işletilmesi ve kat mülkiyeti kanununa tabi olması, turist evinin işyeri değil konut olma özelliğini değiştirmez. Yangına karşı, Duman detektörü ve teknik açıdan yeterli miktarda yangın söndürme cihazı bulundurma zorunluluğu vardır. Turist evlerinin konaklamaya elverişli, hijyen gereklerini yerine getirmiş meskenler olması şarttır."

Yönetmelik taslağında turist evlerinin sahiplerinin yükümlülükleri de yer aldı:

Konaklama en az 2 gün

Vergi mükellefi olması,

Konaklama yapan ve gelir elde edilen turistlere düzenli fatura kesilmesi, faturada diğer konaklama tesislerinde olduğu gibi yüzde 8 KDV uygulanması,

Konaklama yapanların kayıt altına alınması ve güvenlik birimlerine talep edilen çerçevede düzenli olarak bildirilmesi.

İşletmeci, turist evlerindeki asgari konaklama süresini 2 günden başlatmayı taahhüt eder.

Komisyon önerisi

Ev Turizmi Derneği Başkanı Ali Danış, sektördeki yasal boşluğun giderilmesi için Turizm Bakanlığı bünyesinde bir çalışma komisyonu oluşturulmasını önerdiklerini de belirterek "Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi yükselen bu yeni turizm trendine uygun yasal düzenleme şart. Mahalli idarelerin Belediye, Valilik yeni mevzuatın hazırlanması ve işletmelerin buna uyum sağlamaları için işbirliğine hazırız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber