Vicdani retçiye tutuklama

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEKİRDAĞ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda askerlik görevini yaptığı sırada 10 yıl önce firar eden ve daha sonra emre itaatsizlik suçundan askeri mahkeme tarafından 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Halil Savda hakkındaki kararın bozulması üzerine yeniden yargılanmaya başlandı.

Çorlu 5'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gelen Halil Savda, vicdani ret hakkını kullandığını ve bu konuda AİHM?e başvurduğunu söyledi. Mahkeme, Savda'nın tutuklanmasına karar verdi.

Tekirdağ 8'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı emrinde 1976/ 2 tertip er olan Halil Savda 2 ay sonra firar etti. Savda hakkında ?emre itaatsizlik' suçundan Çorlu 5'inci Kolordu Askeri Mahkemesi'ne dava açıldı. Askeri mahkeme, sanık Savda'yı 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak daha sonra Savda'nın avukatları Askeri Yargıtay'a başvurup karara itiraz etti. Askeri Yargıtay 2'nci Dairesi ise Çorlu 5'inci Kolordu Askeri Mahkemesi'nin kararını, ?sanığın psikolojik muayenesi yapılmadan hükme varıldığı? gerekçesiyle bozdu.

Tekirdağ'daki birliğinden 10 yıl önce firar eden ve bu güne kadar aranan Halil Savda, askeri mahkemedeki yargılaması sürerken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Askeri Yargıtay'ın bozma kararından sonra Çorlu 5'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün yeniden yargılanmaya başlanan Halil Savda duruşmaya gelerek ifade verdi. Savda, ifadesinde, ?Militer bir yapı içerisinde yer almak istemiyorum. Ben uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir hakkımı kullanıyorum. Vicdani retçilik bu kapsamda bir haktır. Bu nedenle hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum? dedi.

Sanık avukatı Suna Coşkun da ?Askeri Yargıtay'ın bozma gerekçesini kabul etmiyoruz. Buna ilişkin ayrıntılı savunmamızı yazılı olarak mahkemeye sunacağız. Ayrıca bu konularda Ocak 2006'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vicdani ret konusuna ilişkin kararında, bu durumdakilerin istemleri dışında askeri yasalarla karşı karşıya bırakılarak yargılandıkları belirtiliyor.

Bu durumda ilgili hukuki boşluğun doldurulması gerektiği ve vicdani retçi kişilerin ?sivil ölüm' diye tabir edilen yaşam tarzı ile karşı karşıya bırakıldıklarının altı çiziliyor. Vicdani ret konusunda Türkiye Cumhuriyeti devletinin karar vermesi ve hukuki boşluğun doldurulması gerektiğine karar verildi? dedi.

Savunmaların tamamlanmasından sonra 10 yıldan beri aranan Halil Savda askeri mahkeme tarafından tutuklandı ve askeri cezaevine konuldu. Mahkeme dosyadaki eksiklerinin tamamlanması için yargılamayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber