Çankaya'da tıp merkezinde yıkım gerginliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, "yapı içerisinde imar planlarına aykırı davranıldığı" gerekçesiyle Karakusunlar'da bulunan Akman Medicorium'da hizmet veren MedArt Tıp Merkezi'nde yıkım yapmak istedi. Kompresör makinesiyle bir süre devam eden yıkım çalışması, Ankara 14. İdare Mahkemesinden getirilen yürütmeyi durdurma kararıyla askıya alındı.

Çankaya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sabah saatlerinde Konya Yolu üzerindeki Akman Medicorium'da hizmet veren MedArt Tıp merkezi önüne geldiler.

Ekipler, yanlarında getirdikleri kompresör makinesini binanın içine sokarak, 3 katlı binanın, "kaçak olduğu" öne sürülen 2. ve 3. katlarında yıkım

çalışmasına başladılar.

Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Duran Yönel, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının tıp merkezinde tedavi gören hastalara ya da çalışanlara zarar vermek olmadığını belirterek, sadece kanunları uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Tıp merkezinin imar planlarına aykırı olacak şekilde bin 200 metrekare kullanım alanı yarattığını ileri süren Yönel, konuyla ilgili tebligatın yapıldığını ve yasal sürecin tamamlanmasının ardından yıkıma başlandığını ifade etti.

Duran, yıkım çalışmasının yalnızca idare mahkemesinden getirilen bir yürütmeyi durdurma kararının ardından askıya alınabileceğini söyledi.

MedArt Başhekimi ve Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Harun Balkaya ise yıkım ekipleriyle görüşerek, "işlemin durdurulmasını" istediklerini belirtti.

Balkaya, MedArt Tıp Merkezinin binada 3,5 yıldır kiracı olduğunu ve ruhsatlı olarak faaliyetlerini sürdüklerini söyledi.

Yıkım gerekçelerinin hiçbirisinden haberleri olmadığını savunan Balkaya, tebligat yapılmadan yıkıma başlandığını ileri sürdü.

-"İÇERİDE HASTALARIMIZ VAR"-

Balkaya, yıkım çalışmalarının içeride hastalar olduğu halde sürdürüldüğünü, bunun "zorbalık" olduğunu savunarak, "Gözlemde yatan hastalar var. Bu durumdayken 'bir tedbir alalım, süre verin, önce hastalarımızın emniyetini alalım, malımızı kurtarılım' dedik. Olmadı. Sözümüzü dinletemedik" diye konuştu.

Balkaya, açıklamasını sürdürürken, yanına gelen Avukat Ayşe Özge Çınar, Ankara 14. İdare Mahkemesinden konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını söyledi.

Bunun üzerine Balkaya, "Ama halen çalışma sürüyor. Bu tamamen kötü niyetli bir girişim. Meslektaşım olan Çankaya Belediye Başkanını kınıyorum. Çağdaşlık ve sosyal demokratlık iddiasında olan bir belediyeyi haber vermeden bunu yaptığı için kınıyorum ve utanç duyuyorum" dedi.

Balkaya, binanın içinde meydana gelen zararın tespiti için mahkemeye başvurup, belediyeden zararın tazmin edilmesi için dava açacaklarını söyledi.

Açıklamar sırasında tıp merkezi çalışanları, alkışlarla Çankaya Belediyesini protesto ettiler. Çalışanlar, beyaz önlüklerini kompresör makinesinin üzerine bıraktılar.

Balkaya, sağlık durumu ciddi takip gerektiren hastaları diğer hastanelerin ilgili birimlerine sevk ettiklerini belirterek, çalışmalar sürdüğü sırada içeride 40'a yakın hasta bulunduğunu ifade etti.

Ankara 14. İdare Mahkemesinden gelen yürütmeyi durdurma kararının ardından açıklama yapan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Yönel ise "Hukuk uygulanmıştır. Belediye encümeninin kararı uygulanmıştır. Ancak, mahkeme kararını bizim mütalaa etme durumumuz yok, biz idari personeliz, hukuk müşavirliğimiz mahkeme kararının kendilerine intikal ettiğini bize bildirdi. Bu nedenle yıkım çalışmasını durduruyoruz" diye konuştu.

Yönel'in açıklamasının ardından Çankaya Belediyesi çalışanları ekipmanlarını toplayarak tıp merkezinden ayrıldılar.

MAHKEME KARARI

Binanın içinde yıkım çalışmaları sürerken Akman Dış Tic ve Müt. A.Ş'nin avukatı Ayşe Özge Çınar, yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 14. İdare Mahkemesine başvuruda bulundu.

Çınar, Çankaya Belediyesinin binanın inşaatında 2000 yılında yaptığı incelemede, imar ruhsatına aykırı girişimlerde bulunulduğunu tespit ettiğini anlattı.

Bunun üzerine şirketin imar ruhsatına uygun yeni bir planla Çankaya Belediyesine başvurduğunu ifade eden Çınar, "Ancak, 6 yıldır yeni imar planı onaylanmadı. Büyükşehir Belediyesine başvurduk. Onlar da bizim haklılığımızı onayladı. Ancak, 6 yıldır onay vermeyen belediye şimdi yıkıma geldi" diye konuştu.

Ankara 14. İdare Mahkemesi kararında davalı idareden dava konusu işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin istenilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.

Kararda, şöyle denildi:

"Davalı idarenin birinci savunması alınıp ara kararları gereği yerine getirildikten sonra yeniden bir karar verilinceye kadar teminat alınmaksızın dava konusu yıkım kararının uygulanmasına ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulmasına, savunma ve ara kararları gereği yerine getirilmesi için taraflara 10 gün süre verilmesine 08.12.2006 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber