Evlenmek için sağlık raporu zorunlu oldu; öğretmen ve okul idârecisi nikâh kıyamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evlendirme Yönetmeliği'nde değişiklik oldu.

Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe giren değişikliğe göre, evlenme için resmî veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu/resmî sağlık kurulu raporu gerekecek. Rapor olmadan evlenmek mümkün olamayacak. Önceki düzenlemede, müstakbel eşlerden birinin isteği üzerine sağlık raporu gerekiyordu.

Değişiklikle; öğretmen ve okul yöneticileri evlenme görev ve yetkisi verilecek kişiler arasından çıkartıldı.

İçişleri Bakanlığı, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve ilgili dış temsilciliklere evlendirme memurluğu görev ve yetkisi verebilecek.

Yurt dışında, büyükelçi ve başkonsolosun yanı sıra Dışişleri Bakanlığının konsolosluk işlerini yürütmek amacıyla yetki vereceği görevliler de evlendirme yetkisine sahip olacak.

Evlenmek için müracaat edenlerden imza atamayanlar olduğu takdirde, imza edeceği yerlere sağ yerine sol elinin işaret parmağının izi alınacak.

Akıl hastalarının evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla belgelendirilecek.

Evlenme için verilecek fotoğrafların, renkli ve ön cepheden baş açık, inkılap ilkelerine uygun sivil giysilerle çekilmiş ve kişinin son halini göstermesi bakımından son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekecek. Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilecek.

Evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran, kendisi evli olmamakla birlikte, evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptıran, gerçek kimliğini saklayarak bir başkasıyla evlenme işlemi yaptıran, aralarında evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptıran ve evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimseler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun çeşitli cezalar öngören 230. maddesi uyarınca işlem yapılmak Cumhuriyet savcılığına intikal ettirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber