İşkence sanığı polislere bu kez indirim yok

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencisi Birtan Altunbaş'ın 1991'de gözaltında öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan, ancak cezaları Yargıtay'ca bozulan dört emekli polis hakkında bu kez 'faili meçhul' indirimi istenmedi. Savcı, sanıklara 12'şer yıla kadar hapis cezası istedi.

Bir sanık öldü: 15 yıllık davaya Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya sanık emekli başkomiser İbrahim Dedeoğlu, polis Hasan Cavit Orhan ve avukatlarıyla, müdahil avukatları katıldı. Sanık Ahmet Baştan'ın ise 2005'te öldüğü belirtildi.

Polislerin tanığı savcılar: Sanık Dedeoğlu'nun avukatı Halit Armutlu, dönemin Ankara İl Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, soruşturmayı yürüten eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, dönemin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Kalkan ve olay tarihinde aynı konuda başka bir soruşturma yapan savcı Ülkü Coşkun'un tanık olarak dinlenmesini istedi. Ancak mahkeme bu tanıklıkları kabul etmedi.

Yüksel de yargılansın: Müdahil avukatı Oya Aydın da tanık gösterilen Ali Kalkan'ın Altunbaş'ı yakalayan, Nuh Mete Yüksel'in de soruşturmayı yürüten savcı olduğunu anımsatarak, bu kişilerin de yargılanmasını istedi.

Tutuklama yok: Savcı Günay Serap Yüksel, sanık polisler İbrahim Dedeoğlu, Hasan Cavit Orhan, Süleyman Sinkil ve Sadi Çaylı hakkında lehlerine olan eski TCK'nın 'kastı aşan adam öldürme' hükmünü içeren 452/1. maddesi ve 'bir kimseye cürümlerini söyletmek için işkence edilmesi sonucu ölüm halinde ceza artırımını' öngören 243/2. maddesi uyarınca 12'şer yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmasını istedi. Ancak savcı tutuklama talep etmedi.

Bu kez indirim yok: Sanıklara önceki iki yargılamada verilen cezalarda, 'ölümün hangisinin eylemi sonucu meydana geldiğinin belli olmadığı' gerekçesiyle 'faili meçhul' indirimi yapılmıştı. 'İyi hal' indirimiyle, cezalar 4 yıl 5 ay 10'ar güne kadar düşürülmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber