Diyanet boşanma olaylarını mercek altına aldı...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, son dönemde artan boşanma olaylarını mercek altına aldı.

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini irdeleyen Diyanet, boşanmanın dini açıdan 'olması istenmeyen' bir durum olduğunu açıkladı. Diyanet, boşanmanın kadın üzerindeki etkilerini de 'ekonomik sıkıntı, çevre baskısı, velayet babada ise çocuklara özlem duyma, erkeklerin tacizi, aile baskısı, konut bulma, nafaka sorunu, ruhsal sıkıntı' olarak sıraladı.

Diyanet'in aylık dergisi son dönemde artan boşanma olaylarını gündemine aldı. Boşanmanın etkilerini en fazla hissettirdiği aile üyelerinin çocuklar olduğuna işaret edilen Diyanet yazısında, "Boşanmanın sebebi ve şekli ne olursa olsun ebeveynin, ocukla ilişkisinde bir güven zemini oluşturması gerekmektedir" denildi. Bu dönemde çocuğa verilen ilgi, sevgi ve güvenin ölçüsünün çok önemli olduğuna vurgu yapılan yazıda, ilgisiz anne ve baba yüzünden itilen, gerekli sevgiden nasip alamayan çocukların uyuşturucuya yöneldiği uyarısı yapıldı.

Diyanet, çocuk suçluluğu, çocuk intiharları ve madde kullanımının temel nedenleri arasında anne-baba ayrılığının önemli yer tuttuğunu kaydetti. Diyanet, anne-babasının ayrılmasını tam olarak algılayamayan çocuklarda tüm yaşam boyu terkedilme korkusu geliştiğini bildirdi. Çocuklarda bu gibi durumlarda yalnızlık, ölme arzusu, kendi içine kapanmak, altını ıslatma, parmak emme, kabul görme, hiperaktivite, saldırgan davranışların da ortaya çıkabileceğine dikkati çekilen Diyanet yazısında, "Anne baba, aralarındaki sorunları çocuğa yansıtmaktan özenle kaçınmadıkları takdirde o yaşta yaşayabileceği en büyük travmalardan birini yaşayan çocuk açısından gelecekte muhtemel sosyal sorunlara zemin hazırlanır. Örneğin okuldan kaçma, derslere ilgisizlik, başarısızlık, suça yönelme gibi" denildi. Diyanet, anne ve babalara yönelik şu tavsiyelerde bulundu:

" - Asıl olan bilinçli evlilik, bilinçli ebeveynlik tarzında doğru iletişim biçimlerinin var olduğu evlilikler yapabilmek ancak boşanma kaçınılmaz olduğunda ise bu durumun sadece eşler arasında olduğunu ve çocuktan da boşanmak olmadığını akıldan çıkarmadan seviyeli ve çocuğu en az zedeleyecek biçimde gerçekleştirebilmektir.

- Boşanma sebebi ve şekli ne olursa olsun ebeveyn çocukla ilişkisinde bir güven zemini oluşturmalı

- Çocukları büyük insan yerine koyup olan biten anlatılmalı, karşılığında büyük bir insan gibi tepki vermeyeceği kabul edilmeli ve sabırlı olunmalı

- Anne babalar kaldıramayacağı sorunları çocuğa yansıtmamalı

- Çocuğa, suçun kendisinde olmadığı doğru bir dille anlatılmalı

- Anne baba, boşanma nedeniyle birbirlerini suçlamak yerine çocuğu merkeze alan açık ve net bir dil kullanmalı

- Anne baba, çocuğun kendilerini kullanmamaları için belli bir iletişimde bulunma zemini hazırlamalı

- Ebeveynler asla birbirlerini kötüleyerek, çocukta kin, nefret, düşmanlık gibi olumsuz duygular gelişmesini beslememeli

- Ayrılan eşler ne olursa olsun boşanmış aile çocuğu şeklinde toplumda yerleşen olumsuz imajın yok edilmesi için çocuğa ilgi, sevgi, güven duygularıyla sahip çıkmalı".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber