Merkez Bankası'nda işler yine karıştı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nda uzunca bir süredir Devlet Bakanı

Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkan Durmuş Yılmaz arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle ataması yapılamayan başkan yardımcılığı şimdi de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosuna takıldı ve yine başa dönüldü. 'Merkez' kararnamesi Sezer'den geri dönerken, banka meclisi üyeliğine Prof. Necdet Şensoy getirildi. Başkan Yardımcısı Şükrü Binay'ın emekli olmasıyla boşalan görev 5.5 aydır doldurulamadı. Sezer'in önerilen ismi uygun görmeyerek geri çevirdiği belirtilirken, 'bilgi ve tecrübe' eksikliğinin etken olduğu vurgulandı.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın önerdiği ilk ismin Babacan tarafından kabul görmemiş ve Yılmaz bu kararnameyi geri çekerek, hükümetin de onayladığı Necati Şahin'in kararnamesini hükümete sunmuştu. Yılmaz, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını gölgelediği eleştirileri üzerine Şahin için, 'Kendi iradesiyle uygun gördüğünü' vurgulamak zorunda kalmıştı.

Merkez Bankası Başkanlığı atama sürecinde de benzer gelişmeler yaşanmıştı. Sezer, hükümetin sunduğu Adnan Büyükdeniz'i onaylamamış ve Yılmaz'ın ismi ikinci kararnameyle Köşk'e sunularak atama yapılabilmişti. Bu dönemde boş bulunan başkan yardımcılıkları için önerilen Mehmet Şimşek ve Birol Aydemir'in isimleri de Sezer'den dönmüştü. Bu gelişmeler, piyasalarda Merkez Bankası'nın bağımsızlık ilkesinin zedelenmesi olarak algılanmış, mayıs-haziran aylarında yaşanan dalgalanmanın boyutunun büyümesine de bu sürecin olumsuz katkı yaptığı ileri sürülmüştü.

Merkez Bankası, başkan yardımcılığına Şahin'in atanması kararnamesinin Köşk'ten dönmesi üzerine aynı gün boş Banka Meclisi üyeliği için 'sürpriz' atama kararı aldı. Hükümetin önerisiyle genel kurulca seçilen Banka Meclisi üyeliğine denetleme kurulu üyesi Prof. Necdet Şensoy getirildi. Merkez Bankası'nın bu atamayla 'bağımısızlık' konusunda eleştirilere karşı bağımsızlıktan taviz verilmediği mesajını vermeyi hedeflediği belirtiliyor.

Bağımsızlık baskısı

Başkan yardımcılığı kararnamesinin geri dönmesiyle yeniden yardımcılık için isim arayışları başlayacak. Bu süreçte, Merkez'in olası risklere dikkat çekerek atamanın yapılması için hükümete baskı yapması da bekleniyor. Banka Meclisi üyeliğine atama da bunun sinyali

olarak değerlendiriliyor. Öte yandan, başkan yardımcılığının yanı sıra Güven Sak'tan boşalan Para Politikası Kurul üyeliği de boş bulunuyor. Bunun için de Yılmaz'ın adayını hükümete sunması gerekiyor.

1954 Gerze doğumlu Necdet Şensoy, 1977 İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu. 1994'te Doçent, 2002'de profesör oldu. 1 Mayıs 2004'ten bu yana TCMB Denetleme Kurulu üyeliğini sürdüren Şensoy, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini sürdürüyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber