'Garipler hastanesi' yeşil kartlıya bakmıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fakir ve kimsesizlere daha iyi şartlarda sağlık hizmeti verilmesi iddiasıyla Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Vakıf Gureba Hastanesi yeşil kartlı hastaları kabul etmiyor.

Yeşil kartlı hastaların tedavi masraflarının geç ödenmesi nedeniyle böyle bir karar alındığı belirtilirken, hastaneye gelen yeşil kartlı hastalar kapıda kalıyor.

Bu hastaların tedavi edilebilmesi için devlet hastanelerinden sevk almaları isteniyor. Acil hastalar dışındaki yeşil kartlıların Vakıf Gureba Hastanesi'ne kabul edilmediği ifade edilirken, yeşil kart dahil hiçbir sosyal güvencesi olmayan hastaların tedavi edildiği belirtiliyor. Yaklaşık 3 ay önce Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlanan hastane, Osmanlı döneminde kurularak günümüze kadar gelen tek vakıf hastanesi olma özelliğini taşıyor. Hastanenin devrinden bir süre önce, kuruma gelerek personelle bir görüşme yapan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, vakfın amacına uygun olarak fakir ve kimsesiz hastalara en iyi şekilde hizmet vereceklerini anlatmıştı. Hastaneyi baştan başa yenileme sözü veren genel müdür, "Hastane bahçesini Japon imparatorunun bahçesi gibi yapacağım." diyerek çeşitli vaatlerde bulunmuştu.

Vakıf Gureba Hastanesi, 2000 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden alınarak 10 yıllığına SSK'ya kiralanmıştı. Eski çalışma Bakanı Yaşar Okuyan döneminde gerçekleştirilen bu devir, kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Hastanenin devriyle ilgili Danıştay 10. Daire'de açılan davada devrin iptaline karar verilmişti. Ancak Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, Danıştay 10. Dairesi'nin kararını bozarak SSK'ya devri onaylamıştı. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devriyle ilgili kanun 19 Ocak 2005'te Resmi Gazete'de yayımlanırken, 'mazbut vakıflara' ait sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na devri kapsam dışında tutuldu. Kanundaki bu düzenlemenin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü harekete geçerek Vakıf Gureba Hastanesi'ni yeniden devraldı. Yapılan anlaşmada SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı olanlar ile yeşil kartlılar burada tedavi olabilecekti.

Bezm-i Âlem Valide Sultan: Fakirleri tedavi ederken hiçbir masraftan kaçınmayın,

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1843'te Abdülmecid'in annesi Bezm-i Âlem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştı. Vakıf geleneğinin çok güçlü olduğu Osmanlı'da 26 bin 400 vakıf vardı. Kurum, vakfiyesinde açık ve net olarak ifade edildiği üzere, yoksul ve düşkün insanlara sağlık hizmeti sunmak için kurulmuştu. Vakfı kuranların vasiyeti, hastanenin 'kıyamete kadar' bu şekilde çalışması yönündeydi. Hatta Valide Sultan muhtemel aksaklıkları engellemek için, birçok taşınmazının gelirini de hastaneye bırakmıştı. Bezm-i Âlem Sultan, bu konuya o kadar hassas yaklaşmıştı ki, vakıfnameye "Bir hastaya tedavisi için limon gerekse ve o limonun fiyatı bir altın kadar pahalı dahi olsa masraftan kaçılmasın." diye kayıt düşürmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber