ANKA haber ajansının Mernis haberi yalanlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TC kimlik numarasında hata Hürriyet-10/12/206

İçişleri Bakanlığı, "MERNİS veritabanının çökmesi ve kayıtların yüzde 25'inden fazlasının hatalı olduğu" iddiasının "tamamen hayal ürünü" olduğunu, gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi bulunmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, özel bir haber ajansı tarafından "MERNİS Skandalı" başlığıyla haber servise konulduğu belirtildi.

Açıklamada, MERNİS Projesi kapsamında verilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak, bürokrasiyi en aza indirgemek ve işlemlerde sürat ve etkinliği sağlamanın temel ilke olarak amaçlandığı ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarının hayata geçirilmesinin, kamu kurum ve kuruluşlarının, kişi kayıtlarını nüfus kütük kayıtlarına uygun olarak tutmaları ve üzerine düşen görevi eksiksiz yapmalarına bağlı olduğu belirtilen açıklamada, MERNİS Projesi kapsamında uygulamaya konulan kimlik numarasının kamu kurum ve kuruluşlarının kayıtlarındaki hata ve eksikliklerin belirlenmesine de katkı sağladığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kamu kurum ve kuruluşlarının kullandıkları farklı numara sistemleri yerine, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını uygulamaya koymaları ve kayıtlarındaki yanlışlıkların düzeltilmesi için yapılacak çalışmaların, iş hacimlerinin büyümesine ve zaman kaybına neden olsa da bu düzeltmeleri yapmaları ve uygulamalarında, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarını esas almaları, kamu hizmetinin sağlıklı ve isabetli yürütülmesi bakımından zaruridir.

MERNİS kapsamında, 923 nüfus idaresinin çevrim içi olarak hizmet yürüttüğü MERNİS veritabanının çökmesi ve kayıtların yüzde 25'inden fazlasının hatalı olduğu iddiası tamamen hayal ürünüdür, gerçeklerle uzaktan yakından ilgili bulunmamaktadır. "

"OKS VE SON ÖSS'DE SORUN YAŞANMADI"

Açıklamada, 2005 yılından itibaren OKS ve son ÖSS sınavlarında yaklaşık 3 milyon kişiyi ilgilendiren bütün verilerin, kimlik paylaşım üzerinden alındığı ve kullanıldığı ifade edilen açıklamada, bu konuda hiçbir sorun yaşanmadığı ifade edildi.

Söz konusu haberde yer alan, "kimlik sahteciliğinin üstünün kapatıldığı" iddiasının da "doğru olmadığı" kaydedilen açıklamada, "Mersin İlçe Nüfus Müdürlüklerinde görevli hiçbir personelin sahte kimlik düzenlemesinin söz konusu olmadığı" bildirildi.

Ancak, geçtiğimiz ay, "Adana ili Yüreğir ilçesinde görevli bir personelin sahte nüfus cüzdanı düzenlediğinin tespit edildiği" anımsatılan açıklamada, söz konusu personel hakkında adli ve idari soruşturmanın sürdürüldüğü, bu konunun 9 Kasım 2006 tarihli bazı basın yayın organlarında yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, İçişleri Bakanlığının, "herhangi bir suça karışmış personeli koruması ve herhangi bir suç unsurunu örtbas etmesinin söz konusu olamayacağı" vurgulandı.

"65 MİLYON KİŞİNİN CÜZDANI DEĞİŞTİRİLDİ"

Açıklamada, 1998 yılından bugüne kadar, gerek kurumca yapılan yazılımlar vasıtasıyla gerekse vatandaşların nüfus cüzdanı değiştirmeleri veya nüfus kayıt örneği talepleri sırasında tespit edilen "münferit hataların nüfus idarelerince süratle düzeltildiği" belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının verildiği 28 Ekim 2000 tarihinden bugüne kadar yaklaşık 65 milyon kişinin nüfus cüzdanının yenisiyle değiştirilmesinin sağlandığı bildirilen açıklamada, bu rakamın nüfusun yaklaşık yüzde 90'ının nüfus cüzdanının değiştiğini gösterdiği belirtildi. Açıklamada, "Bu durum, MERNİS kayıtlarının yüzde 25'inin hatalı olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu açıkça göstermektedir" denildi.

"KESİNTİLER VERİ KAYBINA NEDEN OLMAZ"

Haberde yer alan, "merkez ile taşra arasındaki data bağlantılarında zaman zaman yaşanan sıkıntıların tüm sisteme yansıdığı" iddiasının da "doğru olmadığı" kaydedilen açıklamada, merkez ve taşra arasında zaman zaman iletişim hatlarında meydana gelen kesintiler nedeniyle veri kaybı olmadığına işaret edildi.

Açıklamada, kesintiler sırasında merkeze iletilemeyen dataların, bağlantı tekrar açıldığında otomatik olarak merkeze yansıtıldığı belirtildi.

İHALE SÜRECİ.

MERNİS'in, haberde öne sürüldüğü gibi 943 değil, 923 ilçe veritabanı ve merkez veritabanından oluşan "dağıtık bir yapıya sahip olduğu" kaydedilen açıklamada, ilçeye ait bilgilerin, ilçe veritabanı sunucusunda, tüm ilçelere ait verilerin ise merkezi veritabanı sunucusunda tutulduğu belirtildi.

Açıklamada, "dağıtık veritabanı" yapılarının bakım ve işletim maliyetlerinin yüksek olması, ilçe sunucularının teknolojik ömürlerinin doldurmaları ve teknolojik gelişme çerçevesinde MERNİS yazılımının web tabanlı merkezi yapıya dönüştürülmesinin zorunlu olduğu ifade edildi. Bu çerçevede konu ile ilgili yetkin kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak, web tabanlı uygulama yazılımının Devlet Planlama Teşkilatınca 2005-2007 yılları yatırım programına alındığı ve ihale sürecinin başlatıldığı anlatıldı.

"İHALE SIR GİBİ SAKLANMADI"

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. Maddesinin (c) bendi uyarınca, "mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerde uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, asıl sözleşmeye dayalı olarak düzenlenecek ve toplam süreleri üç yılı geçmeyecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınmasının zorunlu olduğu" kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"İşin özelliği hassasiyeti ve aciliyeti nedeniyle web tasarımın yaklaşık maliyetini tespit etmek amacıyla Ankara Ticaret Odası, Tübitak, Siemens, Havelsan, Koç Sistem, Meteksan, Oytek, Cyber Soft, İnnova'dan teklif alınmıştır.

Görüldüğü üzere ihalenin sır gibi saklanıp kamu oyundan gizlendiği iddiası gerçek dışı ve maksatlıdır. Web tabanlı yazılım ihalesinin 8. 5 milyon ABD Dolarına mal olacağı iddiası da doğru değildir. İhale bedeli her şey dahil 6 Milyon YTL'dir.

4734 sayılı ihale kanununun 22-c maddesi uyarınca doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen alımda mevzuat hükümlerinde bir aykırılık bulunmamaktadır. "

53 KURUM VE KURULUŞ KULLANIYOR

Açıklamada, MERNİS veri tabanında yer alan bilgilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının paylaşımına elektronik ortamda açıldığı ve bugün itibariyle 53 kurum ve kuruluş tarafından kullanıldığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı ile "MERNİS'den KPS (Kimlik Paylaşım Sistemi) yolu ile veri alması" konusunda 21 Ekim 2005'te protokol imzalandığı anımsatılan açıklamada, bu tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı'nın, KPS'de bulunan kişi bilgilerini başarılı bir şekilde aldığı ve kullandığı ifade edildi. MERNİS uygulama yazılımının web tabanlı uygulama yazılımına dönüştürülmesinde de "sistemin kesintiye uğrayacağı" iddiasının söz konusu olmadığı kaydedilen açıklamada, dönüştürme işleminin, hizmet sunumunda herhangi bir aksamaya neden olmaksızın gerçekleştirileceği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber