Sendikalardan, Avea öğretmen hatları için girişimler...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Aralık 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda AVEA'nın kurumsal hatlarına ilişkin olarak üç yeni gelişme yer almaktadır. İlk açıklama Anadolu Eğitim Sendikasına, ikinci açıklama ise Eğitim Bir Sen'e, üçüncü açıklama Türk Eğitim Sen'e ilişkindir.


Anadolu Eğitim Sendikası açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi Edinme Birimine Anadolu Eğitim Sendikası adına yetkili üyesi Maksut BALMUK tarafından Milli Eğitim Bakanlığına yapılan 230246 nolu başvuruda sorulan sorular ile cevapları aşağıda sunulmuştur.

Sorular: 20/11/2006

Bilindiği üzere AVEA GSM Operatörü ile MEB arasında yapılan sözleşmeye göre MEB çalışanlarına aylık sabit ücret karşılığı MEB çalışanları arasında ücretsiz görüşme olanağı sağlanmakta idi. Bu anlaşmanın 10 yıl geçerli olacağı düşüncesiyle birçoğumuz tarafından hat alınmış ve bugüne dek görüşmeler yapılmaktadır. Bu anlaşmayı iptal eder yada süreyi sınırlar nitelikte bir anlaşmanın yapıldığı belirtilmektedir.
1-Bakanlık ile AVEA operatörü arasında yapılan ilk anlaşmanın bir örneğinin adresime gönderilmesini,
2-AVEA ile yapıldığı söylenen ve süreyi sınırlandıran bir anlaşma var ise bu anlaşmanın bir örneğinin gönderilmesini
3-Böyle bir anlaşma metni yok ise AVEA tarafından süre sınırlandırmaya ilişkin bir yazı bakanlığa ulaşmış ise bir örneğinin gönderilmesini
4-Bilindiği gibi, Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı, OKS sınavı,gibi bir çok sınav sonucu önce AVEA dan duyurulmakta daha sonra İNTERNET kanalıyla öğrenilebilmektedir. Bu konu da ilgili firma ile bir anlaşma var mıdır? Varsa anlaşma metninin bir örneğinin gönderilmesini
5-Sonuçların önce AVEA dan yayınlanması politikasında bir değişiklik yapılacak mıdır?
Bu konularda bilgilendirilmemi ve gerekli belgelerin gönderilmesini arz ederim.
Cevaplar:
06/12/2006

Kurum Adı : T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Başvuru No : 230246

Cevap Metni : 1- Bakanlığımız ile AVEA iletişim Hizmetleri A.Ş.arasında imzalanan protokolün 8. maddesinde; "Bakanlık ve AYCELL bu protokol yürürlükte olduğu sürece ve protokol sona erdikten sonraki beş yıl içerisinde bu protokolün içeriğine ait bilgileri üçüncü şahıslara açıklamayacaklardır. AYCELL Bakanlık tarafından gönderilen personel listesi ve kişisel bilgilerin gizliliğini sağlayacaktır.VPN dahilinde yapılan görüşmelerin içeriği adli mercilerin dışında hiçbir kurum ve kuruluşuna verilmeyecektir..."hükmüne yer verildiği, bu hükmün daha sonra düzenlenen ek protokoller yönünden de geçerlilik arz edeceğinden dolayı 4982 sayılı yasanın 9'uncu maddesi çerçevesinde değerlendirilmiş olup adli merci kararın dışında söz konusu protokolün örneğinin gönderilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bakanlığımız ile AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan protokolde, kurumsal abonelerimizin kendi aralarında ve Bakanlık santralıyla ücretsiz konuşma hakları 10 yıldır.

2- Bakanlığımız ile AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. arasında yeni tarife değişikliğine ilişkin her hangi bir sözleşme imzalanmamıştır.

3- Sınırlandırmaya ilişkin bir yazı Bakanlığımıza ulaşmamıştır.

4- AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılan hizmetler devam edecektir.

5- Sonuçların önce AVEA'dan yayınlanması politikasında bir değişiklik bulunmamaktadır.
(AVEA Müşteri Hizm. Tel:4441500)

YORUMLARIMIZ

Konu ile ilgili verilen cevapta AYCELL ile Bakanlık arasında imzalanan protokolün 8.Maddesine göre anlaşma sona erdikten sonra 5 yıl içerisinde protokolün içeriği hakkında üçüncü şahıslara bilgi verilemeyeceği ifade edilmekte ve 4982 sayılı yasanın 9'uncu maddesi çerçevesinde değerlendirilerek sözleşme metninin gönderilemeyeceği yazılmaktadır. 4982b Sayılı kanunun 9.maddesi aynen şöyledir?
MADDE 9. - İstenen bilgi veya belgelerde, gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler ile açıklanabilir nitelikte olanlar birlikte bulunuyor ve bunlar birbirlerinden ayrılabiliyorsa, söz konusu bilgi veya belge, gizlilik dereceli veya açıklanması yasaklanan bilgiler çıkarıldıktan sonra başvuranın bilgisine sunulur. Ayırma gerekçesi başvurana yazılı olarak bildirilir.
Bu maddeye göre gizlilik dereceli olan hükümlerin açıklanamayacağı belirtilmekte ise de Bakanlık ve AYCELL arasında yapılan anlaşmanın bir tarafı her ne kadar Bakanlık ise de bu konudan direkt olarak etkilenen taraflarından biri de biz abonelerdir. Böyle bir anlaşmanın gizli bir anlaşma olarak yapılmasının hiçbir hukuki gerekçesi olamayacağı gibi bunun açıklanmamasının de hiçbir gerekçesi olamaz. Bu anlaşma bakanlık tarafından biz aboneler adına yapılan bir anlaşmadır. Bakanlık biz MEB çalışanları adına bu anlaşmayı imzalamıştır ve bu anlaşmanın bir tarafı da biz MEB çalışanlarıyız. Bu nedenle bu anlaşma metninin bir örneği biz abonelere verilmelidir. Bu konuda ?Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna? itiraz edilecek ve buradan da sonuç alınamadığı taktirde yargı yoluna başvurulacaktır.
Bakanlığın imzalamış olduğu sözleşme de farklı yaptırımların bulunup bulunmadığını bilmek sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin her vatandaşının hakkıdır. Bakanlığın hangi makamı olursa olsun konu tüm çalışanları ilgilendirdiğinde temsil yetkisindedir ve yapılan anlaşmayı bilmeleri gerekmektedir.
Kaldı ki 10 yıllığına anlaşma yapılan bu konuda anlaşmanın bir tarafı olan AYCELL çalışanlarını temsilen diğer taraf olan MEB'i bilgilendirmeden anlaşmada değişiklik yapabilmekte, bu konuda hiçbir bilgilendirme de yapmamak ta , basında da yer alan bu konudaki haberleri yalanlama gereği dahi duymamaktadır.
Bakanlık tarafından haklarımızı korumak adına firma ile derhal irtibata geçmeli, bu konuda varsa yanlış uygulamaların durdurulması talep edilmeli, olumsuz cevaplarda yargı yolu ile çalışanların hakkı korunmalıdır.
Yapılan bu anlaşma metninde bakanlığı madden zarara uğratacak hükümlerin bulunup bulunmadığı, sınav sonuçlarının öncelikli olarak AVEA'dan duyurulması politikasında yapılan ısrar konusunda Sözleşmede ne tür hükümlerin bulunduğu açıklanmalıdır. Bu durum idarenin açıklık ilkesi ile kamu yararı ilkesine aykırı bir durumdur.
Sonuç olarak bakanlığın yaptığı bu açıklama da göz önüne alındığında AVEA'nın 10 Yıl süre ile geçerli olan ?kurumsal abonelerin kendi aralarında ve Bakanlık santralıyla ücretsiz konuşma hakları 10 yıldır.? hükmünden vazgeçmesi mümkün değildir.

ANADOLU EĞİTİM,ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMETLERİ SENDİKASI


Eğitim Bir Sen'in açıklaması

?16 Aralık'ta Avea'yı Susturuyoruz!?

Bilindiği gibi Avea adlı telefon şirketi, Millî Eğitim Bakanlığı'yla yaptığı 10 yıllık anlaşmayı ihlal etmek ve eğitim çalışanlarının telefon görüşmelerine süre kısıtlaması getirmek istemekteydi. Konuyla ilgili Bakanlığa yaptığımız başvurunun Bakanlık tarafından Avea'ya iletilmesi üzerine süre kısıtlaması uygulamasından vazgeçilmiştir.

Ancak avea tarafından 29/11/2006 tarihinde Millî Eğitim bakanlığına yazılan yazıda, geleceğe dönük olarak bu yönde bir çalışma yapacakları belirtilmiştir.

Bir süre kısıtlama teşebbüsü, ilgili firmanın taahhüdüne güvenerek Avea hattı almış yüzbinlerce eğitim çalışanını ve ailelerini mağdur edecektir.

Sendikamız, yurt çapında ?16 Aralıkta Avea'yı Susturuyoruz? kampanyası başlatmıştır.

Sözkonusu girişimi protesto etmek amacıyla yarından itibaren tüm okullarda, eğitim kurumlarında Eğitim-Bir-Sen'in konuyla ilgili afişlerini asacağız ve imza kampanyası başlatacağız. Hafta boyunca sürecek imza kampanyamızın sonunda toplanan imzaları 16 Aralık günü Avea'ya gönderecek ve aynı saatte PTT önünde yapacağımız basın açıklamasıyla Avea hatlarımızı kapatacağız.

?16 Aralıkta Avea'yı Susturuyoruz? kampanyamıza, eğitim çalışanlarına destek olmaları için tüm halkımızın katılımını bekliyoruz.

 


TÜRK EĞİTİM-SEN'DEN AVEA'YA DAVA

Bilindiği üzere AVEA tek taraflı olarak, abonelerin görüşmelerini 1000 dakika ile sınırlandırmıştı. MEB'in ve AVEA'nın taahhüdüne güvenerek AVEA abonesi onlan binlerce eğitim çalışanı bu gayri ahlaki uygulamaya tepki koymuştu.

Üyelerinin haklı tepkisini gören Türk Eğitim-Sen bu haksız uygulamanın iptali için her türlü mücadeleyi ortaya koyacaktır. Dava Dilekçesi İçin Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber