Genelkurmaya çağrı: Gizli yapıya gereğini yapın

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, "gizli yapı" olarak nitelendirdiği Fethullah Gülen cemaatinin askeri yargıdaki paralel yapılanmasına karşı gereğin yapılması için Genelkurmay Başkanlığı'na çağrıda bulundu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Temmuz 2016 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelkurmaya çağrı: Gizli yapıya gereğini yapın

AYDIN HASAN Ankara

KDK, "Adalet Sistemimizin Sorunları, İyileştirilmesi ve Güvenilirliğinin Artırılması" başlıklı özel rapor hazırladı. Ombudsman Nihat Ömeroğlu'nun koordinasyonunda hazırlanan raporda, Gülen cemaatine ayrı bir bölüm ayrıldı. "Yargıda Gizli (Yasa Dışı) Yapılanma" başlığını taşıyan bölümde, Gülen hareketinin amacının Türkiye'de cemaat devleti kurmak olduğu vurgusunda bulunuldu. Raporda, askeri yargıdaki paralel yapılanma iddialarıyla ilgili şu değerlendirme yer aldı:

"Askeri yargıda benzer yapılanmaların olduğu iddia edilmiş olup bu iddiaların emir komuta zinciri ve hukukun içinde kalınarak aydınlatılması, bu töhmetin bertaraf edilmesi gerekmektedir. Yetkililerin bu iddialara duyarsız kalmayacakları, sivil yargıda olduğu gibi bu yapılanma tespit edildiğinde gereğinin yapılacağı beklenmektedir. En azından gereken yapılmışsa şeffaf devlet gereği kamuoyuna açıklanması beklenmektedir."

Sınav tezgahı

Raporda, gizli yapının zaman içinde yargıda nasıl örgütlendiği şöyle anlatıldı:

"Türkiye Cumhuriyeti yerine cemaat devleti kurmak istiyen söz konusu yapı, bu amaçlarını gerçekleştirmek için özellikle yargı teşkilatını ele geçirmek istemiştir. İllegal bu yapının yargı teşkilatına sızıp örgütlenmesi belli aşamalarda planlı ve organize biçimde gerçekleşmiştir. Buna göre devletin içinde örgütlenen gizli yapı, ÖSYM'den Adalet Akademisi'ne kadar uzanan

geniş bir alanda kadrolaşmıştır. Bilindiği üzere hakimlik ve savcılık sınav soruları ÖSYM tarafından hazırlanmaktadır. Gizli (yasa dışı) yapılanma mensupları öncelikle ÖSYM'ye sızma hedefi gütmüşlerdir. ÖSYM'ye sızmayı başaran bu yapı mensupları, ÖSYM tarafından hazırlanan adli yargı hakim ve savcı adaylığı sınav sorularını sözkonusu otonom yapının eğitim imamına göndermişlerdir. Bu yapının mensubu hukukçu veya avukatlara bu sorular ezberletilmiştir. Böylece kendi mensuplarının sınav kazanmasını sağlamıştır... Tüm kurum ve kuruluşlarda hücre tipi yapılanmayı başaran bu yapı, 2010 yılından sonra Adalet Bakanlığı'nda büyük bir hakimiyet kurmuştur. Bu yapının yargı teşkilatında ortalama 4 bin 500 civarında mensubu bulunmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber