'Halkın rahatsızlığı yok'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda hükümetin anket yaptırdığını ve halkta büyük bir rahatsızlık olmadığı sonucuna ulaşıldığı açıkladı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Temmuz 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Halkın rahatsızlığı yok'

ÖNDER YILMAZ

TBMM'de bazı gazetecilerle sohbetinde soruları yanıtlayan Canikli, Türkiye gündeminin en sıcak konusu Suriyelilere vatandaşlık konusunda şunları söyledi:

"Bu konuda anketler yapıyoruz, toplumun nabzını ölçüyoruz. Hiç sıkıntı görünmüyor. Sesi çok çıkan, Suriyeliler ile ilgili konuda muhalif olan bir kesim var... Yetkileri, temsil kabiliyetleri de olmadığı halde sanki toplum adına konuşuyor gibi davranıyorlar... Konya'da yaşanan gibi olaylar olabilir... Bir iki olay olabilir. Bunlardan yola çıkarak genel, olumsuz değerlendirme yapılmamalı. Kamuoyu yoklamalarının hiçbirinde böyle bir sonuç çıkmıyor. Sıfır anlamında söylemiyorum. Elbetteki karşı çıkan bir kesim var ama bu ihmal edilebilecek kadar küçük bir kesim... En son anket bayramdan önce gördüm vatandaşlık anlamında oran gerçekten çok düşüktü.. Neden kendi aleyhimize olacak bir şey yapalım? İnsan hakları gerçekten önemli ama biz birinci derecede ülkemizin önçelikleri açısından, ekonominin ihtiyaçları açısından bakıyoruz... Kararın altında yatan ülkenin menfaati ve çıkarıdır."

Almanya benzetmesi

Almanya'da yabancı işçilerin 1960'larda Almanların çalışmak istemedikleri sektörlerde çalıştırıldığını anımsatan Canikli, Suriyelilerin de Türkiye'de Türklerin çalışmak istemediği öncelikli ihtiyaç bulunan iş alanlarında çalışabileceğini kaydetti.

Suriyelilerin TOKİ konutlarına yerleştirilmesi konusuna da değinen Canikli, İskan Kanunu'na göre bir uygulama yapılması halinde belirlenecek bölgelerde toplu iskanın söz konusu olacağını, konutların bu durumda iskan kanununa göre belli bir ücret karşılığı verileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber