Başsavcı: İlk tespitlere göre patlama aşırı basınçtan

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Başsavcısı askeri lojmanlarındaki patlamanın, kalorifer kazanındaki aşırı basınçtan oluştuğunu düşündüklerini ama patlayıcı ihtimali üzerinde de durduklarını açıkladı.

Kavak, Adliye binasında düzenlediği basın toplantısında, olayla ilgili görevlendirilen Cumhuriyet Savcısının keşif ve incelemesini yaptığını belirtti. Kavak, şöyle dedi:

?İlk tespitlerimize göre, patlamanın kalorifer kazanındaki aşırı basınç sonucu meydana geldiğini düşünüyoruz. Çalışmalarımız büyük oranda bu yönde yürütülüyor. Ama sonuçta ortada bir patlama var. Biz her türlü spekülasyonu bertaraf etmek adına, 'patlayıcı olabilir mi? ' ihtimali üzerinde de duruyoruz. Bu çok zayıf bir ihtimal. Şu anda yüzde 95 oranında kalorifer kazanının aşırı basınç nedeniyle patladığını düşünüyoruz. Enkazın bütünüyle kaldırılıp, altında kimsenin bulunmadığından emin olduktan sonra özellikle makine mühendisi bilirkişilerimiz kalorifer tesisatı üzerinde gerekli incelemeleri yapıp bize kesin kanaatlerini bildirecekler. Biz de ona göre soruşturmamızı gerekli yöne doğru sevk etmiş olacağız.?

5 GÖZALTI

Soruşturma kapsamında 5 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Kavak, şöyle devam etti: ?Olayla ilgili soruşturmaya başlar başlamaz 2 kalorifer görevlisi ile kazanla ilgili 1 gün önce tamirat işini yapan 3 kişi gözaltına alındı. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bilirkişi raporları sonuçlarına göre, soruşturmanın kat ettiği aşamalarda ortaya çıkacak diğer delil durumlarına göre gözaltında olan kişilerin tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar verilecektir. Gözaltına alınan şahısların şu andaki bilgilere göre terör örgütüyle ilgili bir bağlantısı yok. Bu şahıslar, 'Kazara adam ölmesine sebebiyet vermekten' dolayı gözaltında bulunuyorlar.?

Binanın 21 yıllık olduğunu belirten Kavak, patlama nedeniyle binanın çökmesinde bir yapım hatasının tespit edilmesi halinde ilgili kişiler hakkında gerekli işlemin yapılacağını ifade etti.

?ADLİ SORUŞTURMA GİZLİDİR?

Bir gazetecinin, ?Patlamanın ardından Makine Mühendisleri Odasının binada inceleme yapmasına neden izin verilmedi?? sorusu üzerine, Başsavcı Kavak, ?Adli soruşturma konusu olan bir olay. Adli soruşturma gizlidir. Herkesi bu soruşturmanın içerisine dahil etmemiz mümkün değil. O zaman gizliliğin anlamı kalmaz. Zaten bir sürü spekülatif şeyler söyleniyor. Soruşturmayı yürüten yargı mercilerinin dışında birilerinin gelip de orada birtakım tespitler yapıp kendilerince yorum yapmaları da soruşturmayı olumsuz etkiler diye düşünüldüğü için izin verilmedi? dedi.

?ÖLENLER ARASINDA 3 GÜNLÜK BEBEK VAR?

Enkaz kaldırma çalışmalarının çok titiz ve hassas bir şekilde yürütüldüğünü belirten Kavak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Patlamanın ardından olay yerine gelen sivil savunma ve askeri kurtarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmada 6 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı. 2 kişi de enkaz kaldırma işlemi sırasında hafif yaralanmıştır. Bunların tedavisi devam ediyor. Maalesef enkaz altında kalan 5'i çocuk 7 kişinin cesedine ulaşıldı.

Ölenler arasında 3 günlük bebek var. Yaşamını yitirenler, otopsi yapıldıktan sonra ailelerine teslim edildi. Şu anda enkaz altında bulunan Gamze Köse isimli kadına ulaşıldı. Ancak daha enkaz altından çıkarılamadı. Bu nedenle sağlık durumuyla ilgili bir bilgiye sahip değiliz.?

Patlamada, enkaz altından Halime Polat (29), Rana Polat (7), Ada Sena Polat (1), Aybüke Nisa Demirbağ (3 günlük), Hatice Demirbağ (52), Ahmet Demirbağ (1), Mustafa Buğra Ünsal'ın (8) cesetleri çıkarılırken, Elif Tunçkaya, Ayhan Akalın, Berat Akalın, Emrah Hüsnü Durkan, Selman Seven ve Nuray Demirbağ yaralı olarak kurtarılmıştı.

CENAZELER ANKARA'DA

Yaşamını yitiren Hatice, Ahmet ve Aybüke Demirbağ, Mustafa Ünsal ile Halime, Rana ve Adasena Polat'ın cenazeleri THY'nın tarifeli uçağıyla Esenboğa Havalimanı'na ulaştırıldı.

Hatice, Ahmet ve Aybüke Demirbağ'ın cenazeleri verilmek üzere Kırıkkale'ye gönderildi. Halime, Rana ve Adasena Polat'ın cenazeleri GATA Hastanesi morguna götürüldü. Bu cenazelerin yarın toprağa verileceği belirtildi.

Mustafa Ünsal'ın cenazesinin ise bugün Ankara'da toprağa verileceği öğrenildi.

Bu arada, cenazelerin getirilişi sırasında, çok sayıda askeri yetkilinin Esenboğa Havalimanı'nda hazır bulunduğu gözlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber