Milli Eğitim ve YÖK'ün katsayı atışması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile YÖK Başkan Vekili İsa Eşme arasında mesleki eğitim konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Hüseyin Çelik, üniversiteye giriş sınavında uygulanan farklı katsayı uygulamasının öğrencilerin önünde 'psikolojik bir bariyer' olduğunu dile getirirken; İsa Eşme, mesleki eğitimin öncelikli sorununun istihdam ve liselerde aldıkları eğitim olduğunu savunuyor.

AB desteğiyle 3 yıldır devam eden 'Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu Projesi'nin kapanış töreni, mesleki eğitime YÖK ile Milli Eğitim'in bakışını yeniden ortaya koydu. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini'nin de katıldığı toplantıda, YÖK Başkan Vekili İsa Eşme'nin mesleki eğitimin sorunlarına ilişkin kürsüden açıkladığı görüşlerine MEB Bakanı Çelik cevap verdi. Eşme, mesleki yüksekokulları ve teknik eğitim fakültelerinin başta istihdam olmak üzere, öğretim elemanı yetersizliği ve öğrenci niteliği konularındaki sorunlarını dile getirdi. Teknik eğitim fakülteleri mezunlarının sadece yüzde 3,5'inin bakanlıkta öğretmen olarak istihdam edilebildiğini belirten Eşme, mesleki eğitime ilginin azaldığını kaydetti. Meslek lisesi mezunlarının ÖSS'de sayısal alanda sıfır veya eksi sayıda netinin olduğunu örnekler vererek anlatan Eşme, bu netlerle katsayının kaldırılması halinde meslek lisesi öğrencilerinin fakültelere gidemeyeceğini belirtti. Mesleki ve teknik eğitimin duruma seyirci kalınamayacağını ifade eden Eşme, önerilerini şöyle sıraladı: "Meslek yüksekokullarının durumunun iyileştirilmesi, öğrencilere yeni bir fakülte kulvarı açılması, 2+2 modelinin getirilmesi ve dikey geçişin yeniden gözden geçirilmesi." Katsayı ve sınavsız geçiş uygulamalarındaki aksaklıklara değinen Bakan Çelik ise katsayıdan önce meslek lisesi öğrencilerinin fakültelere yüzde 2 oranında geçebildiğini; ancak katsayının psikolojik bir bariyer olarak öğrencileri engellediğini vurguladı. Çelik, "Çocuklar önünün kapalı olduğunu bilirse neden meslek lisesine gitsin? Eskiden bu okullara sınavla öğrenci alırdık, şimdi kulaklarından tutup çekiyoruz yine gelmiyorlar." dedi. Bakan Çelik, sınavsız geçiş uygulamasının üniversiteye girişteki ciddiyeti ortadan kaldırdığını söyledi. Toplantının sonunda projeye katılanlara plaket verildi. Eşme'nin plaketini Bakan Çelik takdim etti. Plaket verirken espriler yapan Bakan Çelik şunları söyledi: "Sayın Eşme'nin soyadı Eşme; ama biz bu meseleleri eşip deşmezsek çözüm bulamayız. Eşmeye ve deşmeye devam."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber