Türk bilim adamının başarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Şimşek, yaptığı bilimsel çalışmayla, atom çekirdeği çevresindeki elektronların davranışları hakkında önemli bilgiler elde ederken, bazı atomik parametreleri ölçmek için kullanılan deneysel metotları daha da geliştirip, söz konusu parametreleri deneysel olarak daha hassas bir şekilde ölçmeyi başardı.

TÜBİTAK tarafından yaptığı ?Atom ve Molekül Fiziği alanında coherent ve incoherent diferansiyel saçılma tesir kesitlerinin, Coster-Kronig geçiş ihtimallerinin ve alt tabaka flüoresans verim değerlerini daha hassas ölçme amacına yönelik yeni deneysel metotların geliştirilmesi? konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışması nedeniyle teşvik ödülüne layık görülen Şimşek, atom fiziği alanındaki yaptığı çalışmayı, anlattı.

Atomun yapısı hakkında bilgi edinmenin en güzel yolunun atomların yaymış olduğu spektrumları incelemek olduğunu anlatan Şimşek, ?Yaptığım çalışmalar atom çekirdeği çevresindeki elektronlarla ilgiliydi. Bu elektronların atomik tabakalar arası geçişi sonucunda yayınlanan x-ışını spektrumlarını inceleyerek atomlar hakkında çok önemli bilgiler elde edebiliyoruz? diye konuştu.

X-ışını flüoresans tekniğini kullanarak atom çekirdeği etrafındaki elektronların davranışlarıyla ilgili önemli bilgiler elde ettiğini kaydeden Şimşek, ?Mevcut deneysel metotların kusurlarını gidererek onları daha da geliştirip, bazı atomik büyüklüklerin daha hassas ölçülmesini sağladık? diye konuştu.

YAPTIĞI ÇALIŞMA NEYE YARIYOR

Yaptığı birçok bilimsel çalışmanın SCI'de taranan birçok uluslararası yabancı bilim dergisinde yayınlandığını anlatan Şimşek, ?Çalışmalarımızı uluslararası bilim indekslerine giren dergilerde yayınlamayı başarmak bizim için çok önemliydi? dedi.

Yaptığı çalışmaların direk sanayi ve ürüne yönelik olmadığına da dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti:

?Deneysel olarak elde ettiğimiz atomik niceliklere, kanser terapisi ve endüstriyel ışınlama işlemleri için doz hesaplamaları, radyasyon taşıma ve azaltma hesaplamaları, tıbbi fizikte enerji depolama hesaplamaları, tıpta nükleer görüntüleme, tomografi ve reaktör zırhlama gibi birçok uygulama alanında ihtiyaç duyulduğu için bu niceliklerin hassas olarak ölçülmesi önemlidir.

Elde edilen deneysel veriler, belirtilen uygulama alanlarındaki gelişmelere katkı sağlayabilir. Ayrıca, x-ışını flüoresans tekniğini kullanarak içeriği bilinmeyen birçok numunenin bileşiminde bulunan elementlerin türlerini ve miktarlarını çok yüksek bir duyarlılıkla, numuneyi tahrip etmeden tespit edebiliyoruz. Yapmış olduğum çalışmalarda Atatürk Üniversitesinin katkısı unutulmamalıdır. Üniversitemin bana sağladığı imkanlarla bu çalışmaları başardım.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber