CHP'nin anayasa taslağı tamam

CHP lideri Kılıçdaroğlu, hazırladıkları anayasa taslağına son şeklini verdi. İlk 4 maddenin korunacağı taslak önce akademisyenlerin ve hukukçuların tartışmasına açılacak, ardından PM'ye sunulacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Temmuz 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'nin anayasa taslağı tamam

MERİÇ TAFOLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin bir süredir üzerinde çalıştığı Anayasa taslağına dün son şeklini verdiği, taslağın önce akademisyenlerin ve hukukçuların tartışmasına açılacağı ardından PM'ye sunulacağı öğrenildi. Taslakta, ilk dört maddenin korunacağı, parlamenter sistemin esas alınacağı, cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılacağı, temel hak ve özgürlüklerde sosyal devlet vurgusunun öne çıkarılacağı belirtiliyor.

Tartışmaya açılacak

Kılıçdaroğlu, geçen perşembe partisinin anayasa taslağının koordinasyonundan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve bir grup hukukçuyla buluşarak, anayasa taslağının üzerinden geçti. Yapılan düzeltmelerin ardından son şeklini verilecek taslağın, tartışmaya açılması bekleniyor. CHP kurmayları ilk olarak taslağı akademisyen ve hukukçuların bilgisine sunacak ve onlardan gelecek geri bildirimler çerçevesinde taslağı son kez revize edecek.

Revize edilmiş son taslağın önce Parti Meclisi'nce ardından milletvekili grubunca da tartışmaya açılması ve ardından kamuoyuna sunulması bekleniyor.

'Kuvvetler ayrılığı'

Milliyet'in aldığı bilgilere göre anayasa taslağında anayasanın ilk dört maddesi korunurken, etkin yasama ve denetim faaliyetleri açısından güçlü bir Meclis yapısı öngörülüyor.

"Cumhurbaşkanı yetkilerinin, parlamenter demokrasiye uygun şekilde sınırlandırıldığı" taslakta, "Kuvvetler ayrılığı" ilkesi net bir şekilde vurgulanıyor. Taslakta, denge ve denetleme mekanizmalarının kurumsal olarak net ayrımlarla belirlendiği, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin de parlamenter sisteme uygun şekilde sınırlanıyor.

Taslakta yetki ve sorumluluk dengesinin kurulması, yetki tecavüzlerini önleyecek Organ Mahkemesi gibi anayasal kurumların yer aldığı, hükümet sistemi olarak parlamenter sistemin esas alınacağı, temel hak ve özgürlüklerde sosyal devlet vurgusunun öne çıkarılacağı ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber