Diyabetlilere müjde

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Aralık 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. tip şeker hastalığının neden kaynaklandığını bulan bilim adamları farelerde bu hastalığı iyileştirdi.

1. tip şeker hastalığının neden kaynaklandığını bulan bilim adamları farelerde bu hastalığı iyileştirdi. Üstelik diğer tedavi yöntemlerindeki kalp krizi, körlük, kangren gibi yan etkiler yok

Diyabetliler için umut ışığı göründü. Kanada'daki Toronto Çocuk Hastanesi, Calgary Üniversitesi ve ABD'deki Jackson laboratuvarında çalışmalar yapan bilim adamları, I. tip şeker hastalığının neden kaynaklandığını buldu ve fareler üzerinde yaptıkları deneyle, bu hastalığı iyileştirmeyi başardı. Şeker hastaları için mevcut tedaviler, kalp krizi, beyin kanaması, körlük, kangren ya da böbrek yetmezliği gibi bazı yan etkileri engelleyemiyor. Kanadalı ve Amerikalı araştırmacılarsa bu başarılı buluşun, tedaviye yeni stratejiler getirerek, bağışıklık sisteminde hiçbir toksik etki yaratmadan hastalığın gerilemesini sağlayabileceğini belirtiyor. Geleneksel yöntemleri kullanan uzmanların çoğu, araştırma yaparken bağışıklık sisteminde yoğunlaşırken, çalışmayı yapanlar, ilk kez şeker hastalığı ve sinir sistemi arasında bağlantı olduğunu saptayarak bu başarıya imza atmış oldu. Bilim adamlarının bu yeni araştırması ''Cell'' dergisinde yayımlandı.

1. TİP DİYABET NEDİR?

?İnsüline bağlı diyabet? de denen bu hastalık öncelikle, 30 yaşından daha genç kimselerde kendisini gösteriyor. Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu, organizma kendi pankreas beta-hücrelerinin tümünü yok ediyor ve organizmada hiç insülin kalmıyor. Hastalık, aşırı derecede kan şekerinin yükselmesi ile tanımlanıyor. Böbrekler, kan şekerini düşürmek gayretiyle şekeri idrara süzüyor; böylelikle idrar hacmi artıp, bünye su kaybediyor. Bu durumda, eğer dışarıdan insülin verilmezse, hasta birkaç hafta veya aydan fazla yaşayamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber