O tabelayı indirmeyin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Aralık 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en uzun tüneli 15 Ocak'ta açılacak ve 'Nefise Akçelik Tüneli' adını taşıyacak. Bu isim birçok insana tanıdık gelmese de Nefise Akçelik, Türkiye'ye emek veren ve neredeyse bütün tünellerinde imzası bulunan bir mühendis. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin ilk bayan öğrencilerinden olan Akçelik, 25 yılını verdiği, gece-gündüz çalıştığı tünelin açılışını göremeyecek. Çünkü 2000 yılında yakalandığı kanser hastalığına 2003 yılında yenik düştü. Karayolları Genel Müdürlüğü bu başarılı mühendisini tünele ismini vererek yaşatma kararı aldı.

Eşi gibi mühendis olan Ethem Akçelik gözyaşları içinde hayat arkadaşının hikayesini anlattı.

İşte Türkiye'nin en uzun tünelinin 'Kraliçesi' Nefise Hanım'ın ibret verici öyküsü:

TEK KIZ ÖĞRENCİ

1955 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelen Nefise Akçelik, 16 yaşında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümüne kaydını yaptırdı. Bölümündeki tek kız öğrenci olan Akçelik, 20 yaşında çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca öğrenmiş olarak okulunu tamamladı. 'Onu gördüğüm anda evlenmeye karar verdim' diyen eşi Ethem Akçelik ile okul yıllarında tanışan Nefise Akçelik, 1978 yılında evlendi. Aynı yıl Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sınavını kazanıp tünel şefi olarak göreve başladı. Zemin mekaniğine aşık olan Nefise Akçelik, o günden sonra başında baretiyle bütün yurdu gezerek tünellerin zemin etüdlerini hazırladı. Emek verdiği her tüneli sevdi. Ama iki işe büyük önem verdi: Bolu Tüneli ve Karadeniz Otoyolu'nda bugün kendi adının verildiği Türkiye'nin en uzun tüneli.

Karayolları Zemin Mekaniği Şube Müdürü Nefise Akçelik ve ekibi 2001'de büyük tehlike atlattı. Buldozer hemen yanlarında devrilince bir işçi hayatını kaybetti. Aynı yıl uçaklarına yıldırım düştü. Eşinin deyişiyle 'Korkusuz' Nefise Akçelik, işini bırakmayı bir tek gün bile düşünmedi.

HALKA BORÇLUYUM

Ethem Akçelik, 'Her zaman 'Halkın bana verdiğini, halka vereceğim' derdi. Yaptığı her tünelde, attığı her imzada büyük titizliği vardı. Bir tek gün bile para kazanmak amacımız olmadı' diyor.

Karadeniz otoyolunun bitmesi için gün sayarken Nefise Akçelik, başak işlere de imza attı. Halk Bankası'nın zemin etüdünü düzelterek bankayı büyük masraftan kurtardı. DSİ'nin tünel yönetmeliğin değiştirilmesinde aktif olarak çalıştı.

TEDAVİ ENGEL OLMADI

Akçelik, 2000 yılında göğüs kanserine yakalandı. Tedavisi sürerken bile işini aksatmadı. Boynundan geçirdiği ameliyattan kısa bir süre sonra baretini takıp işinin başına döndü. Ancak hastalık hızlı ilerledi. Ölümüne 1 ay kala emekli oldu. Bu süre içinde uluslararası uzmanların katıldığı tünel konferansını düzenlemeyi başardı. 3 Ekim 2003'te, 25 yılını verdiği ve açılışını görmek için büyük istek duyduğu Türkiye'nin en uzun tünelinin ve Bolu Tüneli'nin açılışını göremeden dünyadan ayrıldı.

Eşi Ethem Akçelik: Bolu Tüneli'ni göremedi

NEFİSE Akçelik'in kızı Oya ODTÜ mezunu. Oğlu Oğuz ise üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Akçelik, geride dev bir kütüphane ve gözü yaşlı bir eş bıraktı. Ethem Akçelik, eşinin 'Her zaman rastlanan bir insan olmadığını' anlatıyor: 'İşine aşıktı. Çok sevdi. Artık zemine baktığımda emniyet gerilmesini yüzde 95 doğru tahmin ediyorum' derdi. İşini de ülkesini çok sevdi. Zaten mezarının üzerinde, 'Toprağını vatan yapan insanlardandı' diye yazıyor. Her şeyi anlatmıyor mu?'

Akçelik, eşinin bitirdiği eserlerin açılışını görmekten büyük sevinç duyduğunu belirterek, 'Elbette isminin verildiği tüneli ve Bolu Tüneli'ni görmeyi çok ama çok isterdi' diye konuştu.

Karayolları Genel Müdürü: Tünelin ismi değişmeyecek

YENİ yılla birlikte hizmete girecek olan Türkiye'nin en uzun tüneline 'Nefise Akçelik' adının verilmesi, tartışmalara da neden oldu. Akçelik'in Ordulu olmadığına dikkat çeken küçük bir grup, tünelin adının 'Ordu' olarak değiştirilmesi için lobi yaıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne kadar ulaşan önerikabul görmedi. Söylentileri reddeden Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turan, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, 'Gündemimizde tünelin isminin değiştirilmesi gibi bir konu yok. Tünelin adı, 'Nefise Akçelik' olarak proje kayıtlarına da geçti. Tünel, bu esere büyük emeği geçen Nefise Hanım'ın adı ile açılacak. İsim değişikliği söz konusu değil' dedi.

Açılışı Başbakan Erdoğan yapacak

KARADENİZ Sahil Yolu Projesi kapsamında yer alan 27 kilometrelik Bolaman-Perşembe Karayolu açılmak için gün sayıyor. Projede sadece 2 kilometrelik asfaltlanacak mesafe ve sanat yapılarında detay işleri kaldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kurdelesini keseceği tünel, temeli 1987 yılında atılan Karadeniz Sahil Yolu ile birlikte açılacak. 500 milyon dolar maliyeti ile Türkiye'nin en büyük projeleri arasında gösterilen ve otoyol standartlarında inşa edilen Bolaman-Perşembe Karayolu'na, 28 nehir, 4 üst geçit ve kavşak köprüsü yapıldı. Bununla birlikte söz konusu yola 3 bin 264 metre uzunluğunda 61 tane hidrolik menfez ve alt geçit inşa edildi. Yapımına 10 yıl önce başlanan 27 kilometrelik yolun, 15 kilometresini asfalt yol, 4 bin 600 metresini 5 ayrı tünel, 7 bin 487 metresini köprüler oluşturuyor. Yol, 3 bin 775 metrelik mesafesiyle Türkiye'nin en uzun tüneli olan Nefise Akçelik Tüneli'ni içinde barındırıyor. Açılışla birlikte 1 saatlik Ordu-Fatsa yolu 15 dakikaya inecek. Ersin ÖZMEN

Tabela lobisi boş durmuyor

TÜNELE Nefise Akçelik'in adının verilmesine karşı olan huzursuzluğun nedeni yerel politikacılar. Son birkaç aydır Ankara'da siyasilerin kapılarını aşındıran yerel yöneticiler, tünelin adının 'Ordu Tüneli' olmasını istiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 'Nefise Akçelik' adında ısrar etmesi ile birlikte bu girişimler askıya alındı. Ordulu siyasetçilerin, tünelin kesin kabulünden sonra değişiklik konusunda yeniden harekete geçecekleri, konuyu İl Genel Meclisi'ne getirecekleri konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber