Akdağ, hekim açığı için YÖK'ü göreve çağırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Aralık 2006 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde Hatay'da yapılacak toplantıya katılmak üzere kente gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 53 Avrupa ülkesi arasında doktor başına düşen hasta sayısında sondan ikinci ülke olduğumuzu söyledi. Bakan Akdağ, Türkiye'de hekim açyğının çok fazla olması dolayısıyla YÖK'ü göreve çağırdı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hatay Valiliği ziyaretinin ardından eski Hatay Devlet Meclisini gezdi. Bakan Akdağ'ı Hatay Valisi Ahmet Kayhan, Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Şerafettin Canda karşıladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Antakya Belediyesi ziyareti esnasında belediyelerin halk sağlığı konusunda içme suları ve alt yapı çalışmalarına önem vermesini istedi.

Türkiye'de önceki yıllarda sudan dolayı 51 bin kişinin tifoya yakalandığını hatırlatan Bakan Akdağ, göreve geldikleri yıllardan buyana ise belediyelerle birlikte yürüttükleri ortak çalışmaların sonucunda bu hastalıkların 10 bine gerilediğini vurguladı.

Türkiye'deki hekim açığının Avrupa ülkeleri içerisinde sondan 2'nci sırada olduğunu aktaran Bakan Akdağ, doktor sayısının mutlaka artırılması gerektiğine işaret etti. Bu hususta da YÖK'ü göreve davet ettiğini belirten Bakan Akdağ, Türkiyede doktor açyğının giderilmesi konusunda hem yetki hem de sorumluluğun YÖK'te olduğunu söyledi

BİR DOKTORA 70 HASTA DÜŞÜYOR

52 Avrupa ülkesinde 100 bin kişiye 280 doktorun düştüğünü Türkiye'de ise 100 bin kişiye 140 doktorun düştüğünü dile getiren Bakan Akdağ, şöyle konuştu: "Biz bu 52 ülke içerisinde de sonuncu sıradaydık şimdi sondan ikinci sırada olduk. Bir defa bu rakamlar Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğuna işaret ediyor. Ayrıca yıllarca hekim sayısının dağılım dengesizliğinden yakınıldı. Ama son 3 senedir aldığımız tedbirlerle bu dağılım dengesizliğini de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Artık bir tarafta 1 hekim varken öbür tarafta 15 hekim yok. Yani makas büyük ölçüde daraldı. Buna rağmen halen çok büyük hekim eksiğimizin olduğunu herkes görüyor. Çünkü yıllık muayene sayısıyla kıyasladığımız zaman da bir hekimin karşısına günde 50 kişi, 60 kişi hatta 70 kişinin çıktığını görüyoruz.Takdir edilmelidir ki bu sayılar çok yüksek. Dolayısıyla hem vatandaşımız için sıkıntı oluşuyor hem de doktorlarımız için sıkıntı oluşuyor. Ülkede bu kadar gencimiz üniversite okumayı beklerken ve bu kadar da doktora ihtiyaç varken hakikaten yeterli doktor yetiştirmemek ülkenin geleceği açısından çok büyük bir yazıktır. Mutlaka doktor sayıımızı artırmalıyız.Birilerinin düşündüğü, iddia ettiği, değerli meslektaşlarımızı korkuttuğu gibi Türkiye'de doktorlar hiçbir zaman işsiz falan da kalmayacaktır. Onunu için de mutlaka doktor sayımızı artırmalıyız.Önümüzdeki yıl da Türkiye'nin en önemli sağlık meselesi doktor sayısındaki eksikliktir. Bu hususta da YÖK'ü göreve davet ediyorum. Çünkü hem yetki hem sorumluluk bu noktada YÖK'tedir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber