Telekom, sabit telefonlardan %25 özel iletişim vergisi almaya hazırlanıyor

Haber Giriş : 16 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom'un özelleştirme hükümlerinin yer aldığı taslağa eklenen madde iletişimde ucuzluk beklentisini yok etti. Taslak yasalaşırsa, Telekom ve yeni işletmelerin aboneleri sabit telefonda da yüzde 25 ÖİV ödeyecek

Telekom'un ses tekelinin kalkmasının ardından indirim bekleyen tüketiciler hayal kırıklığına uğrayacak. Türk Telekom'un özelleştirmesine ilişkin hükümlerin yer aldığı kanun taslağına son dakikada 'vergi' hükmü eklendi. Söz konusu maddeye göre, Türk Telekom ve piyasaya girecek yeni işletmecilerin aboneleri yüzde 25 özel iletişim vergisine (ÖİV) tabi tutulacak.

Ulaştırma Bakanlığı'nın "Ulaştırma hizmeti alanındaki çeşitli kanunlarda değişiklik" yapılmasına dair kanun taslağı üzerindeki çalışmalar sürüyor. İlgili kurum ve kuruluşlara görüş alınmak üzere gönderilen taslak önceki gün Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'nde bir kez daha masaya yatırıldı. Toplantıya, Hazine, Maliye, Türk Telekom, Telekomünikasyon Kurumu ve Denizcilik Müsteşarlığı'ndan yetkililerin katıldığı öğrenildi.

Sabit ile cep aynı
Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun taslağıyla vergi sisteminde değişiklik yapılacağı öğrenildi. Taslağa eklenen 'vergi' maddesine göre, sabit telefon aboneleri de tıpkı cep telefonu kullanıcıları gibi yüzde 25 oranında özel iletişim vergisi ödeyecek. Özel iletişim vergi, Türk Telekom aboneleri ile altyapı kurup, Telekomünikasyon Kurumu'ndan lisans alarak, sektöre yeni girecek şirketlerin abonelerinden alınacak. Her ay tahakkuk edilecek özel iletişim vergisi, abonelerin faturalarında gösterilecek.
Mevcut sisteme göre, Türk Telekom faturalarında tahsil edilen tutarın yüzde 18 KDV, yüzde 15'i hasılattan pay, yüzde 1'i ise haberleşme vergisi olarak ilgili kurumlara aktarılıyor.

Türk Telekom yetkilileri, abonelerin ödeyeceği verginin ekstra yük getirmeyeceğini belirtirken; abonelerin faturalarında görmediği bazı fon paylarının da taslakta kaldırıldığını duyurdu. Edinilen bilgilere göre, abonelere yüzde 25 özel iletişim vergisi getiren taslak, Türk Telekom'un ödediği, Sivil Savunma Fonu, Belediyeler Fonu, Milli Prodüktivite Merkezi'ne aktarılan fon paylarının kaldırılmasını da öngörüyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun taslağında, Türk Telekom özelleştirmesi öncesinde yatırımcılara cazip fırsatlar da getiriliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber