28 Şubat'ın avukatı Star'a anlattı: Aktörler aynı

28 Şubat post modern darbesi mağdurlarının avukatlığını da yapan Hüsnü Tuna, 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminin önceki darbelerle "karekteristik, köken ve arka plan destekçileri itibariyle aynı" olduğunu söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Ağustos 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
28 Şubat'ın avukatı Star'a anlattı: Aktörler aynı

Hüsnü Tuna Star'a yaptığı açıklamada, 28 Şubat darbesi ile 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Tuna, iki darbenin de aktörlerinin, beslendikleri kaynakların aynı olduğuna işaret etti. Tuna, iki darbenin benzerlikleri ve ayrışan noktalarını tek tek sıraladı:

ULUSALCI İŞBİRLİĞİ: Darbelerin tamamında en azından 28 Şubat ve 15 Temmuz darbesinde bazı ulusalcı kesim, sol kesimlerin de içinde olduğu bazı kesimler ile FETÖ'nün müşterek hareket ettiklerini düşünüyorum. 28 Şubat sürecindeki ittifakları, Çevik Bir ve Fethullah Gülen örgütünün elemanlarının görüşmeleriyle sabit olmuştu. 15 Temmuz'da FETÖ ana iskeleti oluşturmuş olsa da işin gerçeği Amerika'nın istikametinde bağlantılı hareket eden ulusal ve sol yapıların yine işin içerisinde olduğunu düşünüyorum.

AMERİKA DESTEĞİ: 1980 darbesinde Amerikalılar darbeyi gerçekleştirenler için "bizim çocuklar yapmış" dediğine ilişkin söylentiler vardı. 15 Temmuz darbesinde müşahhas deliller ortaya çıktı. İncirlik Üssü'nden kalkan uçakların FETÖ'cü teröristlere yakıt desteği vermesi, Amerikalı istihbaratçıların 15 Temmuz'dan önce Türkiye'ye gelip darbe girişiminden sonra Türkiye'yi terk etmeleri vs. ABD'deki deki derin yapıların darbenin arkasında olduğunu somut delillerle ortaya koydu.

TEK AYRIŞTIKLARI NOKTA: Bu girişim ve önceki darbelerin aynı kanalardan beslendiği anlaşılmış durumda.

Karakteristik olarak 28 Şubat'da bir mezhepçi yapı ön plandaydı, 15 Temmuz'da Fethullahçı yapı önde. Yine 28 Şubat'ta olduğu gibi 15 Temmuz'da da yargı, STK'lar, asker içindeki örgüt mensupları müşterek hareket ederek, vatandaşı da kullanmak suretiyle darbe gerçekleştirmeye niyet ettiler. 28 Şubat'da da aynı yöntem uygulanmıştı fakat, 15 Temmuz girişimi diğerlerinden farklı olarak çok fazla insanın katline sebep oldu. O yönüyle ayrı diyebiliriz. Dolayısıyla karekteristik olarak aynı, köken olarak, arka plan destekçileri itibariyle aynı olmasına rağmen 15 Temmuz darbe girişimi insanımıza daha çok insanın katline sebep oldu.

AYNI AKTÖRLER: 28 Şubat istihbari, asker, jandarma, polis içerisindeki güçlere dayanıyordu. Darbeciler polisin, askerin, MİT'in içindeki belli kişileri kullandılar. Burada da aynı yöntemi kullandılar; jandarma, hava kuvvetleri, Genelkurmay içindeki bir grup, polis içerisindeki istihbari birimlerin ağırlıklı olarak faaliyet yürüttüğü ve yargı içerisindeki kişilerin da destek verdiği darbe iskeleti olarak aynı aktörlerin devrede olduğunu görüyoruz.

FETÖ SULANDIRDI: FETÖ daha önceki Balyoz ve Ergenekon soruşturmalarında suçluların yanına suçsuzları da dahil etmek suretiyle, asker içerisindeki elemanlarına ön açmak için yargılamaları sulandırdı. Gerçek suçlular ceza görmedi, suçsuzlarla beraber hukuk bunu toptan düzeltmeye kalktı. Dolayısıyla Balyoz ve Ergenekon'un suçluları da aklanmış oldu. Ama kesinlikle ulusalcı sol yapının darbeci olmadığı anlamına gelmiyor.

Lütfi Kaplan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber