Tedavi giderleri için bütçeye yeni madde eklenebilir

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesi beklenen sosyal güvenlik reformunun bazı maddelerini iptal etmesi, gelecek yılın bütçesini de etkileyecek. Bütçe tasarısı, 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan reforma göre hazırlanmıştı. Ancak iptalin ardından özellikle tedavi giderlerinin karşılanması için bütçede bir değişikliğe gitmek gerektiği ifade ediliyor. Maliye'nin bunun için bütçe tasarısının maddeleri TBMM Genel Kurulu'nda görüşülürken bir yetki alarak ödeneklerde eski sisteme dönüş yapmayı planladığı belirtiliyor.

Sosyal güvenlik reformunda bütçeyi en yakından ilgilendiren düzenleme tedavi

giderlerinin kurum bütçelerinden karşılanması uygulamasına son verilmesiydi. Yeni sistemde tüm çalışanların ve yeşil kartlıların sağlık giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Bunun için de kamu kurumları SGK'ya prim ödeyecekler. Bu durum üzerine Maliye Bakanlığı'nda dün değerlendirme çalışmaları başlatıldı. Çalışmada ilk olarak 2007 bütçe tasarısında tedavi giderleri ile ilgili bir değişiklik yapılması gerekebileceği belirtildi. Ancak yetkililer henüz bu konunun net olmadığını, Anayasa Mahkemesi'nin kararını iyi değerlendireceklerini ve bütçe sisteminde değişiklik gerekip gerekmeyeceğinin tartışılacağını söyledi.

2007 bütçesi bu haliyle çıkacak

Eğer tedavi giderlerinin karşılanması sisteminde değişikliğe gidilmesi kararı netleşirse yetkililer, bütçe tasarısına, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceği 24 Aralık günü verilecek bir önergeyle madde ekleneceğini, ödeneklerde değişiklik yapma yetkisi alınacağını belirttiler. Bu yetki ile de SGK'ya prim yatırma uygulamasına son verilerek, bütün kamu kurumlarının bütçelerine eski sistemde olduğu gibi tedavi gideri için ödenek konulacağı kaydedildi.

Bunun için de yeni sisteme göre dağıtılan ödeneğin önce yedek ödenekte toplanacağı, daha sonra tekrar kamu kurumlarına dağıtılacağı ifade edildi. Ancak 2007 bütçe tasarısının bu haliyle çıkacağı, değişikliklerin 1 Ocak 2007 tarihinden sonra gerçekleştirileceği de belirtiliyor.

Yeni sistemde kamu kuruluşları arasındaki ayrıcalıklar sona erecek ve herkes için tedavi primi yatırılacaktı. Şu anda bir kamu personeli hastaneye gidiyor, tedavi masrafı fatura edildikten sonra hangi kurumda çalışıyorsa o ödeme yapıyor. Böylece kurumdan kuruma farklı uygulamalar olabiliyordu. Yeni sisteme milletvekilleri ayrıcalıkları kaybolduğu için karşı çıkarak TBMM bütçesine ayrıca tedavi gideri kalemi konulmasını istemişti.

Anayasa Mahkemesi hangi maddeleri iptal etmişti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin ayrı ayrı yaptığı iptal başvurularını birleştirerek görüşen Anayasa Mahkemesi, kanunun 28. maddesinin 2. fıkrasının, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün pirimi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığının bağlanacağına ilişkin hükmü "kamu görevlileri" yönünden iptal etmişti. Bu hükmün iptali istemi, "kamu dışında çalışanlar" yönünden ise reddedilmişti. Kanunun 29. maddesindeki aylık bağlama oranlarının düşürülmesi ve yaşlılık aylığının hesaplanmasında değişiklik öngören hükümler de iptal edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber