Evimize en çok menekşe orkide ve kaktüs giriyor

İstanbullu bu yıl evini İBB Peyzaj AŞ'ye göre en çok menekşe, orkide, kaktüs ve açelyaya açtı. Balkonları ise en çok sardunya, begonya ve petunya süsledi. Peki İstanbulluların bu çiçekleri tercih etme nedeni ne?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Ağustos 2016 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Evimize en çok menekşe orkide ve kaktüs giriyor

NAGİHAN ALAN

İBB Peyzaj AŞ'nin Alibeyköy'de bulunan, Avrupa ülkelerinde sık sık gördüğümüz Garden Center modelinin ilk ve tek örneği olan 'Bahçe Market'ten evlerimize en çok menekşe, orkide, kaktüs ve açelya giriyor.

2 bin türün üzerine çiçek bulunan bu bahçede balkonlar için; sardunya ve petunya, begonya, bahçeler için gül, ortanca, papatya, çuha çiçeği, çit bitkilerinden; defne, leylandi, ligüstrüm, kartopu, taflan, ağaçlardan; süs kirazı, meyve ağaçları, ıhlamur ağacı, ladin, göknar, akçaağaç tercih ediliyor.

Ekolojik Yaşam Uzmanı Erkan Şamcı İstanbulluların kalabalık stresine iyi gelecek ve yeşile olan özlemini bir nebze de olsa dindirerek rahatlatacak çiçekleri anlattı.

İstanbulluların orkide, kaktüs, açelya gibi çiçekleri evleri için seçme nedenlerini anlatan Şamcı, "Bu çiçeklerin bakımları daha kolay ve yılın neredeyse yarısı çiçekte kalabiliyor bu nedenle tercih ediliyor. Kaktüsü de en çok sevdiren radyasyonu emdiği düşüncesi. Bu nedenle televizyon ve bilgisayarlarımızın yanında sık sık kaktüs olur. Açelya'ya bakarsak, açelya çiçek açtığı zaman çok ihtişamlı açıyor. Çiçeklerinin ömrü diğerlerine nazaran uzun sürmüyor. Rutubet sever açelya. Gölge sever, istediği koşullar verilmezse bir haftaya kalmaz çiçek dökebilir. Amatör birinin açelyaya bakması oldukça zor. Ama ihtişamlı çiçeklerinden dolayı çok tercih edilir" diyor.

YORGUNLUK İÇİN ...

Şamcı, evlerimizi bolca çiçekle doldurmamızı söyleyerek ekliyor, "Çiçekler stresinizi alır, yeşil rahatlatır huzur verir. Eğer bu kalabalık kentte rahatlamak istiyorsanız bunu çiçeklerle yapabilirsiniz. Çiçeklerle ilgilenmek insanı en çok dinlendirir." "Çiçekler sadece hayatımızı güzelleştirmenin dışında bizi korur" diyen Şamcı, çiçeklerin hayatımıza giren 150 bin çeşit ağır kimyasalın havaya ve ortama verdiği zehirleri kendi bünyesine alıp hapsettiğini söylüyor.

"Ben çiçek bakıyorum demesin kimse asıl çiçekler size bakıyor" diyen Şamcı, " Titizim diye evinde temizlik yapan anne kendi ailesini sürekli zehirler durur. Özellikle çamaşır suyundan dolayı klor gazı çıkar, Hitler'in Yahudileri öldürmekte kullandığı gazdır bu. İşte bunu bir tek bitkiler temizleyebilir" diyerek aslında evimizdeki çiçeklerin hayatımızdaki vazgeçilmez yerlerini bir kez daha vurguluyor.

'YATAK ODANIZA ÇİÇEK KOYUN'

"Yatak odanıza çiçek koyun" diyen ilk ve tek kişi olduğunu söyleyen Şamcı, "Nasa astronotları hava-subesin ihtiyaçlarının tek kaynağını bitki olarak gördü. Bunu anlamak için Ar-Ge yapıldı. Bu araştırmada mevcut havanın üretilmesi ve temizlenmesinde bitkiden daha efektif canlı yok dendi. Dünyanın havasının çoğunu temizliyor. Çiçeğin saldığı karbondioksit sineğinki kadar. Yani yatak odanıza çiçek koymayın bilgisi yanlış. Şayet doğru olsa Rize'de köylülerin ölmesi lazım" ifadesini kullanıyor.

ORKİDENİZ ÇİÇEK AÇMIYORSA...

'Bitkisel Psişijim'i çiçeklerle ilgilenenlerin bilmesi gerektiğini söyleyen Şamcı, "Bitkilerin de kendi aralarında olduğu gibi onlara bakanlarla da iletişimi var" diyerek ekliyor, "Orkideniz eğer 5 ay çiçek açmıyorsa kapalı dolaba koyun ceza verin, karanlıkta bırakın, 3 günde stres oluyor ve kendi kendine, 'Eyvah ben ölecek miyim?' endişesine kapılarak neslini devam ettirmek için çiçek açıyor."

'SARDUNYA UYKU DÜZENLER'

"Ormanda uyusanız en muhteşem uykuyu uyursunuz" diyen Şamcı ekliyor, "Yatak odanızı çiçekle doldurun özellikle "sansevieria-paşa kılıcı diğer adıyla peygamber kılıcı" günlük topladığı enerjiyle gece çalışır. Bulunduğu ortama oksijen veren bitkidir. 2-3 tane koyarsanız yatak odanızın havası orman gibi temiz olur. Komodine, başınıza 1.5 metre mesafeye sardunya koyarsanız kokusuna sinekler ve böcekler gelmez. Uykunuzu da düzenler. Bebekler gibi uyutur. Ama sabah balkona koymayı ihmal etmeyin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber