Sadece 5 personel için cemaatçi tespiti yapılmış

Son 3 yılda TSK bünyesindeki bin 912 kişi için cemaatçi ihbarının yapıldığı, ancak sadece 5'inin "paralel devlet yapılanması" içinde olduğu, 1 personelin de TSK ile ilişiğinin kesildiği ortaya çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ağustos 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sadece 5 personel için cemaatçi tespiti yapılmış

PAŞA ALYURT Ankara

17-25 Aralık sürecinin ardından TSK'da paralel yapılanma olduğu yönünde gelen ihbar ve şikayetlere yönelik kuvvet komutanlıklarının yaptığı işlemlerin ayrıntıları ortaya çıktı. Milliyet'in ulaştığı ve 2013-2016 arasında gelen ihbarların değerlendirildiği raporda, bu yıl ocak ayına kadar 1.774, mart ayına kadar da 1.912 personel hakkında ihbar geldiği belirtildi. Kuvvet komutanlıklarınca yapılan incelemeler sonucu 1.277 personel hakkında herhangi bir tespit yapılamadığı belirtilen rapora göre, TSK detaylı bilgi için MİT'ten 413, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden de 88 personelle ilgili araştırma yapılmasını talep etmiş.

En fazla ihbar 687 personel ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gelirken, bunu 469 personelle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 399 personel ile Jandarma Genel Komutanlığı, 329 personelle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 28 personelle de Sahil Güvenlik Komutanlığı takip ediyor.

Emekliler için ihbar

Raporda FETÖ üyesi olduğu ihbar edilen 584 personelin tayin olduğu tespit edilirken, yine FETÖ üyesi olduğu yönünde ihbar edilen 138 personelin de emekli olduğu belirtilmiş. Yapılan incelemeler sonucu sadece bir kişinin TSK'yla ilişiği kesildiğinin bildirildiği raporda Jandarma Genel Komutanlığı'nda hakkında paralel yapılanma içerisinde olduğu ihbar edilen 399 personelden 256'sının tayin edilmiş olması dikkat çekiyor.

MİT'ten tespit

İncelemenin son aşamasında MİT ve Emniyet'le irtibata geçen TSK toplamda 501 personel hakkında detaylı bilgi talep ediyor. Raporda, yapılan incelemelerin ardında MİT, 5 personelin FETÖ ile bağlantılı olduğu tespitini yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ise 2 Masonik ve bir de Gezi Olayları ile bağlantılı personel tespitinde bulunuyor.

392'si geri dönmüş

Ocak ayında TSK içinde paylaşılan bilgi notunda 1984-2009 yılları arasında dini değerleri istismar eden gruplarla bağlantılı olarak TSK içinde faaliyet yürüttüğü tespit edilen 1.166 kişinin YAŞ kararı ile ilişiğinin kesildiği, ancak bunların çoğunluğunun yasal düzenlemelerle eski haklarının iade edildiği belirtilmiş. İlişiği kesilen 400 FETÖ'cüden 392'sinin eski haklarını kazandığı belirtilen bilgi notunda 6'sının hiç başvuruda bulunmadığı, 2'sinin de başvurusunun uygun bulunmadığı dile getirilmiş. Yine ocak ayında TSK içinde paylaşılan bilgi notunda 2014 ile 2016 eğitim ve öğretim yılları arasında toplamda 375 öğrenci hakkında işlem yapılmış.

Akar'ın aracı üzerinde Gülen fotosuna yumruk

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda darbeci general Semih Terzi'yi vurduktan sonra şehit edilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in ailesini ziyaret ederek taziyelerini iletti. Akar, ziyaretten ayrılırken makam aracına bindiği sırada bir vatandaş, Fetullah Gülen'in fotoğrafının bulunduğu bir dergiyi aracın üzerine koyarak yumrukladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber