Başesgioğlu: Erteleme görüşü hâkim

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi tarafından sosyal güvenlik reformunun bazı maddelerinin iptal edilmesini değerlendirirken, "Kısa da olsa makul süre yürürlüğü erteleme konusunda ortaya çıkan bir görüş var" dedi. 2007'nin seçim yılı olduğunu hatırlatan Başesgioğlu, "2007'nin özellikleri de dikkate alınarak bir takvim belirlenebilir. Ama henüz bunu daha hükümette tartışmadık. Zannediyorum bir hafta içinde son kararı sizlerle paylaşırız" diye konuştu.

Başesgioğlu, Gazi Üniversitesi'ndeki 'Yeni Sosyal Güvenlik Mevzuatı' panelinde soruları yanıtladı. Kanunun yürürlük tarihinin ertelenip ertelenmeyeceği sorusu üzerine Başesgioğlu, "Kısa da olsa makul süre yürürlüğü erteleme konusunda ortaya çıkan görüş var" dedi. Başesgioğlu 'Makul sürenin' ne olduğunu söyleyemeyeceğini belirtti. Başesgioğlu, "2007 Türkiye'de seçim yılı. İstiyoruz ki, bu reform rahat bir ortamda, her türlü popülizmden uzak, siyasi endişelerden uzak tartışılsın. Onun için 2007'nin özellikleri de dikkate alınarak bir takvim belirlenebilir. Ama henüz bunu daha hükümette tartışmadık. Zannediyorum bir hafta içerisinde bu konudaki son kararı sizlerle paylaşırız" dedi.

'Dört yıl emek verdim'

Başesgioğlu şöyle devam etti: "Ben bu reforma dört yıl emek verdim. Arzum, 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesiydi. Ama Türkiye hukuk devleti. Anayasa yargısının verdiği karar hepimizi bağlar. Yasama organı da yerine getirir." Başesgioğlu, sosyal güvenlik konusunun siyaset, partiler ve hükümetler üstü olduğunu da belirterek, "Aynen Kıbrıs gibi milli politika konusu" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeler nedeniyle reformun ana kurgusunu yeniden düşünmek durumunda kaldıklarını anlatan Başesgioğlu, "Gerekçeli karar yayımlanmasa da iptal edilen maddelerden anladığım kadarıyla, Mahkeme kamu çalışanlarının ayrı rejimde sosyal güvenlik haklarının düzenlemesini önermektedir" diye konuştu.

Reform tasarısının dört yıldır gündemde olduğunu, ancak toplumun son ana kadar ilgisiz kaldığını ifade eden Başesgioğlu, Yüksek Mahkeme kararına bir hafta kala Bağ-Kur kesintisinin artırılmasının gündeme oturduğunu söyledi. 110 maddelik yasanın sadece bir maddesinin tartışılmasının, tüm reformun ana parametrelerini teslim aldığına işaret eden Başesgioğlu, "Böyle olmamalı, reformun felsefesi tartışılmalı" dedi.

'Mahkeme eşitliği bozacak karar almaz'

Anayasa Mahkemesi, bazı maddeleri iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin gerekçeli kararın 15 gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanacağını açıkladı. TÜSİAD'ın Ankara Sheraton'da yapılan resepsiyonuna katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, konuya ilişkin soruları "Gerekçeli kararı bekleyin ve görün... Karar, 2007 yılına kadar beklenen 10 gün içinde açıklanır. Anayasa Mahkemesi, eşitliği bozacak bir karar almaz" diye yanıtladı.

Öncelik kaos ve hak kaybını önlemek

Çalışma Bakanı Başesgioğlu da "Reformun önümüzdeki dönem stratejisiyle ilgili bir karar yakında açıklanacak. Öncelik yılbaşına kadar kaos ve hak kaybına meydan verilmemesi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber