'CHP, Kapsamlı bir çözümü destekliyoruz'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı dün CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Akıncı'nın Rumların makul bir çizgiye geldiği takdirde beşli görüşmelere başlanabileceğini, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise "Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi devam etmeli" dediği kaydedildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ağustos 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'CHP, Kapsamlı bir çözümü destekliyoruz'

Meriç Tafolar

Çalışma ziyareti için Türkiye'de bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ve Akıncı, basın mensuplarına poz verdikten sonra yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Genel Başkan yardımcıları Öztürk Yılmaz ve Selin Sayek Böke ile Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır katıldı. 20 Temmuz'da KKTC'de olan Kılıçdaroğlu'na iadei ziyaret olduğu öğrenilen ziyarette Akıncı'nın Kıbrıs müzakerelerindeki son duruma ilişkin bilgi paylaştığı öğrenildi.

'Başlayabiliriz'

Alınan bilgilere göre Akıncı, şunları kaydetti:

"AB başlığı, Ekonomi başlığı ve Yönetim ve Güç Paylaşımı başlıklarında önemli yakınlaşmalar kaydettik. Toprak ve garantiler konusuna henüz geçilmedi ancak bu noktada tarafların hangi noktada durduklarını biliyoruz. Türk kesimine kalacak yüzölçümü ya da bizden talep edilen köylere yönelik henüz somut bir görüşme gerçekleştirmedik. Mülkiyet başlığı konusunda bazı zorluklar bulunuyor. Garantiler konusundaysa önümüzdeki bir ay içinde yedi görüşme daha yapacağız. Rumlar makul bir çizgide durabilirlerse garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile KKTC ve Rum Kesimi beşlisinin katılımıyla beşli görüşmelere başlayabiliriz."

'Devam etmeli'

Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye vatandaşı olup adada yaşayan ancak KKTC vatandaşı olamayan kişilere yönelik duyarlılığını dile getirdiği, "Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi gerekiyor. Özellikle garantiler konusunda Rum tarafından gelebilecek sulandırma girişimleri konusunda duyarlı olunmalı. Kapsamlı bir çözüme destek sunuyoruz. İki tarafın siyasi eşitliğine dayanan iki kesimliliğin gerçek manada korunduğu bir çözümü desteklemeye devam ederiz. Kıymetli çabalarınızı görüyoruz, elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız" ifadesini kullandığı belirtildi.

Toplantıda, Rum Kesimi'nin toprak ve garantiler konu başlıklarında Türk tarafını ve Türkiye'yi tavize zorlama girişimlerinde bulunma olasılığı da ele alındı.

'Herkesin davası'

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Akıncı, yıllar önce sürekli iç politika malzemesi olarak var olan Kıbrıs sorununun artık partiler üstü değerlendirildiğini ifade ederek, bu konunun 'herkesin davası' olarak değerlendirildiğini kaydetti. Akıncı, şunları kaydetti: "Önümüzdeki süreç, önemli bir dönemeç olarak karşımızda duruyor. Temenni ediyorum ki Güney'deki yönetim de sergilediğimiz istekli, makul ve gerçekçi tavrı geliştirsin. Kıbrıs'ta, 2016 yılı çıkmadan, herkesin barış ve huzur içerisinde yaşayabileceği, geçmişin kan ve gözyaşını değil geleceğin huzurunu, mutluluğunu ve refahını paylaşabileceği yeni bir döneme uzanabilelim."

Akıncı, bu durumun Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri de daha olumlu etkileyerek bölgeye de ciddi katkılar yapacağını anlattı. Akıncı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak şu değerlendirmeleri yaptı:

"Öyle inanıyorum ki Türkiye bütünlüğünü daha iyi noktalara taşıyacaktır. Türkiye demokratik hukuk devleti olarak ne kadar güçlenirse hem bölgeye hem de Kıbrıs Türk halkına bunun yararı da olacağı aşikardır. Bunu, sadece Türkiye için değil Kıbrıs'ı da düşünerek istiyorum." Kılıçdaroğlu da, "Kıbrıs'ın bizim bir milli davamız olduğunu, partiler üstü bir politika güdülmesi gerektiğini biliyoruz. Kendisine bunu da ifade ettim" dedi.

'Muhalefetten ne isteniyorsa hazırız'

Kılıçdaroğlu, dün KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ziyaretinin ardından gazetecilere Elazığ'daki terör saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Terör saldırısının herkesi son derece üzdüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili detaylı bilgi almaya çalıştıklarını söyledi. CHP lideri, "Hükümete açık ve net bir çağrı yapıyorum; terörü bitirmek için muhalefetten ne istiyorsanız vermeye hazırız. Mücadeleyse mücadele yapın, yasa dediniz yasa, anayasa dediniz anayasa, her türlü imkanı sağladık ve verdik" çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, dün partisinin MYK toplantısına da başkanlık etti.

'Dozunuzu yükseltin'

CHP liderinin iktidar ile muhalefet arasındaki diyalog ortamına karşın, başta kendisinin KHK'larla ilgili eleştirileri olmak üzere çekincelerinin dikkate alınmaması üzerine kurmaylarına 'muhalefet dozunuzu yükseltin' talimatı verdiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber