TBMM'de 15 Temmuz öncesine geri dönüldü

Siyasette 15 Temmuz ardından başlayan ve Yenikapı mitingiyle doruk noktaya ulaşan 'birliktelik' havasına, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasını da öngören torba tasarı gölgesi düştü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ağustos 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de 15 Temmuz öncesine geri dönüldü

ŞEBNEM HOŞGÖR

Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan 80 maddelik Kanun Tasarısı'nın geçen salı Genel Kurul'da görüşmelerine başlandı. Komisyon aşaması da tartışmalı geçen düzenlemeyi Genel Kurul'da süratle yasalaştırmak isteyen Ak Parti, muhalefetle uzlaşma arayışına girdi.

Ak Parti kurmayları, CHP ve MHP kurmaylarıyla bir araya geldi. Bu görüşmelerde CHP, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması, belediyelere kayyum atanması ile özelleştirme ile ilgili dört maddenin tasarıdan çıkarılmasını aksi takdirde uzlaşmanın mümkün olmayacağını iktidar kanadına iletti. Uzlaşma sağlanana kadar da Genel Kurul'da tasarı görüşmelerini engellemek için iç tüzüğün grup önerisi verme, sık sık yoklama ve karar yeter sayısı isteme gibi tüm imkanlarını kullanarak engelleme yapacağını iktidara açıkça deklare etti. MHP de benzer mesajlar verdi.

Bu gelişmenin ardından CHP, HDP ve MHP, Genel Kurul'da muhalefet dozajını yükseltti. Üç parti grup önerisi yoluyla Genel Kurul'da gündeme geçilmesini geciktirme yoluna giderken, tasarı görüşmelerinde de her aşamada yoklama ve karar yeter sayısı talebinde bulunmaya başladı.

Erdoğan ısrar etti

Genel Kurul çalışmalarının kilitlenmesi üzerine, grup yönetimi salı günü Başbakan Yıldırım ile durum değerlendirmesi yaptı. Kulislere yansıyan iddiaya göre Yıldırım'ın özellikle CHP ve MHP ile yaklanan uzlaşı havasının korunması arzusuna rağmen, iki partinin talepleri konusunda ortak çalışma yürütülmesi çabaları Beştepe engeline takıldı. Yıldırım'ın muhalefetin torba tasarıyla ilgili çekincelerini Cumhurbaşkanı ile paylaştığı, ancak Erdoğan'ın özellikle Hakkari ve Şırnak konusunda ısrarlı olduğu öğrenildi.

'İkna edemedim'

Yıldırım ile görüşen Cumhurbaşkanı'nın Hakkari ve Şırnak konusunda geri adım istemediğini Yıldırım'a açıkça ifade ettiği öne sürüldü. Kulislerde, bazı Ak Parti kurmaylarının Yıldırım ile görüşerek Cumhurbaşkanı'nı ikna için Beştepe'ye gitme önerisinde bulundukları, Yıldırım'ın ise bu heyete, "Ben ikna edemedim. Fırça yemek istiyorsanız isterseniz siz de gidin" yanıtını verdiği iddia edildi.

Sürece ilişkin Milliyet'in sorularını yanıtlayan muhalefet kurmayları, "Meclis'te 15 Temmuz öncesine döndük. Biz çekincelerimizi ilettik Ak Parti'nin adım atmasını bekliyoruz. Ancak iktidar grubu da bu konuda sıkıntılı. Beştepe engelini aşamadıklarını ifade ediyorlar. Bu durumda uzlaşma zor" ifadelerini kullandı.

Yaz mesaisi sürecek

Torba krizi önümüzdeki haftadan itibaren tatile girmesi beklenen yaz mesaisinin en az bir hafta daha uzamasını gündeme getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber