187 kişinin mal varlığına el kondu: Boydak'a kayyum atandı

FETÖ'nün finans ayağına yönelik 204 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. 187 kişinin malvarlığına el konuldu. Akşam saatlerindeyse Kayseri'deki soruşturma kapsamında Boydak'a kayyum atandığı açıklandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ağustos 2016 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
187 kişinin mal varlığına el kondu: Boydak'a kayyum atandı

Devrim TOSUNOĞLU

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans örgütlenmesinin en önemli ayağı olarak bilinen TUSKON ve üye şirketlerine yönelik operasyon hızlandı. Dün, sabahın erken saatlerinde İstanbul ve 15 ayrı ilde başlatılan operasyonda TUSKON üyesi şirket merkezlerine baskın düzenlendi. FETÖ/PDY terör örgütüyle ilişkili olduğu belirlenen şirket merkezlerinde aramalar yapıldı.

Hakkında gözaltı kararı verilen bazı isimler şöyle: TUSKON Başkanı Rızanur Meral, İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Aydınlı Grup Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Mustafa Şevki Kavurmacı, Eroğlu Holding patronu Nurettin Eroğlu, baklavacı Faruk Güllü ve Nejat Güllü.

Öte yandan İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla Aydınlı Grup, Eroğlu Holding ve Güllüoğlu Baklavaları'nda aralarında bulunduğu 204 adreste eş zamanlı aramalar yapıldığı öğrenildi. Haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerin bir kısmının TUSKON yönetiminde bulunduğu, bazılarının ise üye olduğu belirtildi.

65 İSİM GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İsmail Uçar'ın koordinesinde yürütülen soruşturmaya sokulan 187 isimden, aralarında Faruk Güllü ile Nejat Güllü, Nurettin Eroğlu ve Ömer Faruk Kavurmacı'nın da bulunduğu 65 kişi gözaltına alındı.

İHRACAT VE İTHALATTAN KOMİSYON

Mali Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen operasyonlar, TUSKON üyesi şirketlerin, tüm ithalat ve ihracat işlemlerinden 'himmet' adı altında para verdikleri belirlendi. Toplanan milyonlarca liralık himmet paralarının da Dubai ve Abu Dabi üzerinden açılan offshore hesaplar üzerinden ABD'ye gönderildikleri ortaya çıktı.

BOYDAK HOLDİNG'E 5 KİŞİLİK KAYYUM

Dünün en önemli haberi ise akşam saatlerinde geldi. FETÖ soruşturması kapsamında Kayseri'deki İstikbal, Bellona ve Mondi gibi ünlü markaların içinde bulunduğu Boydak'a 5 kişilik kayyum atandı.

DAHA ÖNCE TUTUKLANMIŞLARDI

Daha önce FETÖ operasyonları kapsamında Boydak Ailesi'nden Memduh Boydak ile kardeşi Hacı Boydak tutuklanmıştı. Aynı aileden Mustafa Boydak gözaltına alınmış ancak serbest bırakılmıştı.

Ofisinde teröristbaşının verdiği plaket bulundu

187 kişinin mal varlıklarına el koyma kararının; OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 'mal varlığı ile ilgili tedbir-el koyma' kararları alan hakimlik yetkililerinin soruşturma savcılığına devredilmesi çerçevesinde alındığı öğrenildi. Operasyon sırasında Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ofisinde yapılan aramada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından verilen plaket bulunduğu ve buna el konulduğu kaydedildi.

KİTAPLARI DA ELE GEÇİRİLDİ

Kavurmacı'nın ev ve ofisinde yapılan aramada Fethullah Gülen'e ait kitaplar ele geçirildi. Kavurmacı'nın ofisinde Mefkure Yolculuğu, Ölüm Ötesi Hayat, Sonsuz Nur isimli kitapların da aralarında bulunduğu çok sayıda Fethullah Gülen'e ait kitaplara el konuldu.

Mallarına el konuldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün iş dünyası yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan 187 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildi" denildi.

TERÖRÜN FiNANSMANI

Operasyon kapsamında şüphelilere yöneltilen suçlama şöyle: Terör örgütünün finansmanı, terör örgütüne üye olmak, terör örgütü kurmak ve yö-

netmek.

Eroğlu'nun Akbulut'la şirketi var

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri,Fatih, Şişli, Kağıthane, Pendik ve Şile ilçelerinde eş zamanlı operasyonlar yaptı. Polisler, Kadıköy Acıbadem'deki bir siteye giren ekipler buradaki bir konutta arama yaptı. Geçtiğimiz temmuz ayı sonunda Ali Akbulut'un sahip olduğu şirketlere de kayyuma devredilmişti. Kararı kapsamında, Nurettin Eroğlu'nun da ortağı olduğu iki şirket kayyuma geçmişti.

Asgari ücretlinin hesabından 5 milyon liralık transfer!

Gözaltına alınan şirket sahiplerinin himmet paralarının transferlerinde bazı asgari ücretle çalışan işçilerin üzerinden yaptıkları belirlendi. TUSKON üyesi bir şirketin asgari ücretle çalışan işçisinin hesabı üzerinden 5 milyon liralık himmet transferinin yapıldığı belirlendi.

Eroğlu Grubu üzerinden Bank Asya operasyonu

Dün operasyon yapılan gruplardan biri de gayrimenkul ve konut geliştiricisi Eroğlu Holding'in patronu Nurettin Eroğlu'ydu. AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu, 10 Haziran 2014'teki yazısında Eroğlu ve Bank Asya ilişkisini çok çarpıcı bilgilerle köşesine taşımış ve "Eroğlu'nun projeleri üzerinden Bank Asya'nın kurtarılmaya çalışıldığı bilgisini okurlarına aktarmıştı.

İşte Murat Kelkitlioğlu'nun o yazısı:

"Pensilvanya şirket kurtarıyor

Dershanelerin dönüşümü kararının alınmasının ardından büyük bir gelir kaynağını kaybedecek olan Pensilvanya, Türkiye'de kendine yakın şirketleri ayakta tutabilmek amacıyla harekete geçti. Hatta bunu başarabilmek için her türlü yöntemi denemekten geri durmuyor.

SKYLAND'A 18 EMSAL

Pensilvanya'dan gelen talimatlarla para transferi dahi yapılıyor. Lafı fazla uzatmadan konuya geçelim. Bu skandalın içinde İstanbul'un göbeğindeki imar faciasından tutun da banka, şirket kurtarma operasyonuna kadar her şeyi bulacaksınız!

İstanbul Seyrantepe'de yükselen bir gökdelen var! Eroğlu Grubu'nun yaptığı Skyland projesinden bahsediyorum. İstanbul'un en değerli bölgelerinden birinde yapılan bu proje için, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, E6 otoyolundan kot alınarak 18 emsal verildi. Bu emsali veren ise Mustafa Sarıgül yönetimindeki Şişli Belediyesi.

Emsal işi bir şekilde tamam!

1 MİLYAR LİRA HAZIR

Peki, bu işin bir de finans tarafı var, bu nasıl halledildi? Eroğlu Grubu, birçok bankadan 'ret' cevabı alınca bu sorun nasıl çözüldü?

Pensilvanya'dan bu projenin finans sorununun çözülmesi için Türkiye'deki büyük bir holdingin patronuna telefon edilerek, aynı holdinge bağlı bankanın konuyu halletmesi istendi. Bu telefondan hemen sonra, söz konusu bankadan Nisan ayının ilk toplantısında Eroğlu Şirketler Grubu'na 1 milyar TL kredi açıldı.

Şimdi sıkı durun! Söz konusu banka tarafından açılan kredinin 300 milyon dolarlık kısmı Bank Asya'ya parça parça havale edilerek, Eroğlu Şirketler Grubu'nun hizmetine sunuldu. Nisan ortasında 25 milyon dolar, 5 - 9 Mayıs arasında parça parça 85 milyon dolar, 12 - 17 Mayıs arasında 70 milyon dolar, 19 - 23 Mayıs arasında yine parça parça 90 milyon dolar Eroğlu Grubu'na aktarıldı. Son olarak 5 Haziran 2014'te 130 milyon dolar tek kalemde Bank Asya'ya gönderildi. Yani toplam şu ana kadar 400 milyon dolar açılan kredinin 300 milyonluk kısmı Bank Asya'ya havale edildi. Krediye karşılık da Eroğlu'nun Çankırı, Esenyurt, Avcılar ve Skyland vb. projelerinin kefaleti alındı.

Evet, işte bu şekilde hem şirket, hem de Pensilvanya'ya yakınlığıyla bilinen ve son dönemde büyük sıkıntı yaşayan Bank Asya kurtarılmış oldu.

Kısacası, 'paralel yapı' durmadı, durmaz, durmayacak!"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber