Bakan'a eğitimci tepkisi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 07:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Şiddete yönelen öğrencinin açık liseye gönderileceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Çelik'e eğitimcilerden tepki geldi: Karar pedagojik olarak sakıncalı. Okulundan uzaklaştırılan öğrenciler terörist bile olur

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, okullarda şiddete yönelen ve ıslah olmayan öğrencilerin açık liseye gönderileceğini açıklamasına eğitimcilerden tepki geldi. Disiplinsizlik nedeniyle açık liseye kaydırılacak öğrencilerin, boşluğa düşerek "terörist" bile olabileceğini söyleyen eğitimciler, karardan vazgeçilmesini istedi.

TBMM Okulda Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda önceki gün konuşan Çelik, sürekli olay çıkaran öğrencilere yasa ve yönetmelikler çerçevesinde ceza verileceğini, ancak eğitim ortamını bozmaya devam eden öğrencilerin kaydının açıköğretim lisesine kaydırılacağını söylemişti. Eğitimciler, Çelik'in, bu yöndeki çalışmayla ilgili sözlerini şöyle değerlendirdi:

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: Karar pedagojik olarak sakıncalı. "Öğrenciler olmazsa, eğitim ne kadar kolay" yaklaşımının ürünü. Şiddeti yaratan nedenleri ortadan kaldırmak yerine, tecrit etme yaklaşımı sağlıklı değil. Okul, çocuğu suç eğilimlerinden kurtarır. Okullarda öğretmenlerden aldığım izlenim, bunalımları nedeniyle intiharı düşünen öğrenci sayısında artma olduğu yönünde.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan: Çözüm olmayınca, çıkış yolu cezada bulundu. Öğrenciyi açıköğretim lisesine attığınız an boşluğa düşer. Çocuk, dışlanmışlık duygusuyla daha büyük çirkinlikler yapacak. Boşluktan dolayı terörist bile olur. Bataklıkta sinek avlar gibi, problemli çocukları okul dışına atarak okulu huzursuzluktan korumaya çalışıyorlar.

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli: Sayın Bakan'a göre, okulları kapatalım, sorunlar çözülsün. Bakan, "Okullardaki şiddet olayları münferittir" demişti. "Çocuk Milli Eğitimden gitsin de ne hali varsa görsün" deniliyor. Sokak çocuklarıyla aynı olacaklar. Devlet sahip çıkamıyor, eğitim veremiyorsa sokağa çıkınca ne olacak? Topluma daha da zararlı insanlar yetişecek.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı: Yanlış bir karar. Bu öğrencileri okulda eğitmektir çözüm. Açıköğretim ceza niteliğinde olur. Bu karar, öğrenciye "Seni eğitemedik açıköğretime gönderiyoruz" demek anlamını taşıyor. Komisyonun çalışmasının bitirilmesi beklenmeli, konu kestirilip atılmamalı.

Olumlu bir karar

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: 2 yıl önce 400 bin küsur öğrenci sınıf tekrarı yaptı. Okullarda disiplin kesintiye uğradı. İşi okula gelip gitmekten ibaret olan öğrenciler, öğretmenine ve arkadaşına şiddet uyguluyor. Bunlar esrar, uyuşturucu, alkol gibi kaynaklardan beslenenlerin işine geliyor. Bu öğrenciler açıköğretim lisesinde okuyabilir. Olumlu bir karar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber