Öğrenci okula verdiği zararı ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencileri için uygulanan 'Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'ni yeniledi. Cep telefonlarıyla arkadaş ve öğretmenlerine zarar veren öğrencilere okuldan atılmaya kadar varan cezanın öngörüldüğü yeni yönetmelik, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından onaylanarak Resmî Gazete'ye gönderildi.

Yeni yönetmelikte 'uyarı ve mahrumiyet' cezası 'uygulanmadığı' gerekçesiyle kaldırılırken, bundan sonra kurallara uymayan lise öğrencilerine verilecek ilk ceza 'kınama' olacak. Ancak bir öğrenciye kınama cezası verilmeden önce okul yönetimi öğrenciyi yazılı olarak uyaracak ve istenmeyen davranışların tekrarlanması halinde kınama cezası verileceğini hatırlatacak. Uyarma cezası 'öğrencinin davranışlarında kusurlu olduğuna yazı ile dikkatinin çekilmesi', mahrumiyet cezası ise 'öğrencinin belli bir süre için spor çalışmalarına, okul gösteri ve gezileri gibi ders dışı eğitici ve toplu faaliyetlere alınmaması' anlamında kullanılıyordu.

Yeni disiplin yönetmeliğindeki 'Öğrencilerin uyacakları kurallar ve beklenen davranışlar' maddesine 'öğrencilerin okula verdikleri zararı ödeyecekleri' hükmü de konuldu. Eski yönetmelikte ve öğrencilerin okul idaresiyle imzaladıkları sözleşmelerde de geçen 'zararın ödettirilmesi' ilkesi yeni yönetmelikte özellikle vurgulanırken, "Okul ve kişi mallarına verilen zararlar, zarara yol açan öğrencilere ödettirilir, konu ile ilgili olarak okul müdürlüğü gerekli tedbirleri alır." denildi.

Yeni disiplin yönetmeliği 'kopya çeken öğrencilere' ceza verilmesini öngörüyor. Yönetmeliğe göre 'kopya çekmek veya çekilmesine yardımcı olmak' suçunu işleyen öğrenciye kınama cezası, 'organize olarak kopya çekmek ve çekilmesine yardımcı olmak' suçunu işleyenlere ise 'okuldan kısa süreli uzaklaştırma' cezası verilecek. 'Örgün eğitim dışına çıkarma' cezası alan bir öğrenci şimdiye kadar sadece Açık Lise'ye gidebilirken, artık akşam liselerine de gidebilecek.

Bugüne kadar uyarı ve kınama cezası gerektiren 'okulda sigara içmek' maddesi, 'sigara bulundurmak veya içmek' şekline çevrilirken, üzerinde sigara bulundurmak da disiplin cezası gerektirecek. 'Üzerinde kumar oynamaya yarayan araç gereç bulundurmak' da kınama cezasını gerektirecek. Ceza alan öğrencilerin davranış notlarından düşürülecek not miktarı da iki kat artırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber