Okulda 'cepli' tacize acık öğretim sürgünü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 07:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, 'Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'ne bilişim suçlarını da ekliyor. Yeni düzenlemeye göre, cep telefonu başta olmak üzere bilişim araçlarını eğitim ve öğretim ortamlarında amacı dışında kullanan öğrencilere, 'kınama, uzaklaştırma ve eğitimin dışına çıkarma' gibi cezaların yanı sıra açık öğretim liselerine gönderme cezası da verilecek. Bilişim araçlarını eğitimin yararı doğrultusunda kullanan öğrenciler ise onur belgesi ile ödüllendirilecek.

Başbakanlığa gönderilen yönetmelik, bilişim araçlarını 'ahlak dışı', 'bölücü' ve 'şiddet' içerikli kullanan öğrencilerin, eğitimin dışına çıkarılmasını öngörüyor. Örgün eğitimin dışına çıkarılan öğrenciler, açık öğretim okullarına devam etmek zorunda kalacak.

GÜRÜLTÜDEN BÖLÜCÜLÜĞE

Yönetmeliğe göre, bilişim araçlarını amacı dışında kullanan öğrencilere eylemin durumuna göre şu cezalar verilecek:

- KINAMA CEZASI: Öğrenciler, cep telefonu, internet ve MP3 çalar gibi bilişim aletlerini öğretmenin bilgisi olmadan kullanmaları, ses ve görüntü alışverişi yapmaları, mesaj ve mail göndererek bunları arkadaşlarıyla paylaşmaları halinde, kınama cezası alacak.

- SÜRELİ UZAKLAŞTIRMA CEZASI: Bilişim araçları ile yönetici, öğretmen ve öğrencileri rahatsız edici davranışlarda bulunan öğrenciler, kısa süreli de olsa okuldan uzak tutulacak.

- TASDİKNAME CEZASI: Bilişim araçları ile yönetici, öğretmenlere ve arkadaşına etik olmayan, cinsel içerikli söz ve görüntüleri çeken-izleten öğrenci, tasdiknamesi verilerek okuldan uzaklaştırılacak. Böylece öğrenci, başka bir okula kayıt yaptırmak zorunda kalacak.

- ÖRGÜN EĞİTİMDEN ÇIKARILMA: Bilişim aletlerinde toplum değerlerine aykırı, zararlı, bölücü, ahlak dışı ve şiddet içerikli yasak yayınları bulundurmanın yanı sıra bu görüntüleri çoğaltmanın, dinlemenin ve dinlettirmenin cezası, öğrencileri açık öğretime kaydırma olacak. Bu maddeyle, öğrencilerin şiddet içerikli bazı oyunları oynamasının önüne geçilmek isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber