MEB'den 'Bütçe Kitapçığında Laiklik Çiğnendi' İddialarına Cevap

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 17:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

BASIN AÇIKLAMASI

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, CHP Milletvekili Sayın Mustafa Gazalcı'nın Millî Eğitim Bakanlığı Bütçe kitapçığında yer alan bazı ifadelerde laikliğin çiğnendiği yönündeki iddialarıyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duymuştur.

Sayın Gazalcı, özetle ?2007 Yılı Bütçe Tasarısı? adlı kitabın 35. sayfasında yer alan ?Din insanın doğru düşünmesine, kendi varlığının farkında olmasına ve en iyi şekilde kendini gerçekleştirmesine katkıda bulunan bireysel ve sosyal bir gerçektir. Eğitimin evrensel nitelik taşıyan amaçlarının gerçekleşmesi için de dinin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.? ifadelerinin laikliğe aykırı olduğunu iddia etmektedir.

Öncelikle söz konusu ifadeler Milli Eğitim Bakanlığı 2007 bütçe tasarısı gerekçelerinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü başlıklı bölümünde yer almaktadır. Bilindiği üzere Din öğretimi Anayasanın güvencesi altındadır. Anayasa'mızın 24.Maddesi gereği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer almaktadır.

2002 yılında 57. Hükümet döneminde Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve 2003 yılında yayımlanan ?Bugünden Geleceğe Din Öğretimi? kitapçığının 2. sayfasından alınmıştır. Söz konusu kitapçıkta özetle; ?Günümüzde pek çok anlayış ve görüş, insanlığın geleceğini tehdit eden ciddî sorunların çözüme kavuşturulmasında dinden yardım almaktadır. Eğitimin evrensel nitelik taşıyan amaçlarının gerçekleşmesi için dinin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlıklı bir din anlayışı, eğitimin temel amaçları olarak karşımıza çıkan ?İnsanın kendini tanıması ve anlaması?, ?Doğru düşünmesi?, ?Bilinçli davranışlar geliştirmesi?, ?Potansiyel yeteneklerin en iyi şekilde geliştirilmesi ve etkin kılınması? , ?Üretkenliğinin artırılması?, ?Sosyalleşmesi?, ?Geçmişin birikiminin en iyi şekilde yeni nesillere aktarılması?, ?Demokrasi kültürünün oluşturulması?, ? İstikrar ve barışın korunması? gibi hususlarda etkin bir bilgi kaynağı olabilir?. denilmektedir.

2002 Yılında MEB tarafından yayımlanan ?2002 Yılı Başında Millî Eğitim? isimli kitabın 114. sayfasında da, ?Dinin toplumda tarihte oynadığı role ve güncel sorunların çözümüne yönelik bilimsel bir bakış açısı getirilmiş, dinin insanî değerleri gerçekleştirmede bir rehber olduğu vurgulanmıştır.? ifadesi yer almıştır. Burada esas amaç dinin toplum hayatındaki olumlu fonksiyonuna vurgu yapmaktır.

Görüldüğü üzere, 2007 Yılı Bütçe Gerekçesine konulan ve sayın Milletvekilinin 2006 yılında da aynı ifadelerin yer aldığı yönündeki eleştirisi de haklılık payı taşımamaktadır. Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün kuruluş amacı ve bütçesinin gerekçesi her yıl değişmediğine göre aynı veya benzer ifadelerin 2006 ve 2007 yılı bütçeleri gerekçesinde yer alması yadırganacak bir şey değildir. Sayın Milletvekilinin dile getirdiği hususlar önceki dönemlerde de aynen ve benzer şekilde kullanılan ifadeler olup, bunlar üzerinden yanlış yorum yapılması haklılık taşıyan bir yaklaşım değildir.

Kamuoyunun ve basınımızın Sayın Gazalcı'nın iddialarını bu çerçevede yeniden değerlendirmesini diler, saygılar sunarız.

Prof. Dr. İrfan AYCAN

Din Öğretimi Genel Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber