Darbe girişimi sanayi üretimini vurdu ama yıkamadı

Sanayi üretimi temmuzda darbe girişiminin ve bayram tatilinin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 4.9, hazirana göre yüzde 7 düştü. Aylık yüzde 7 kayıp 11 yılın en büyük düşüşü. Sanayi Bakanı Faruk Özlü, düşüşün normal olduğunu belirterek, "Bütün bunlara rağmen sanayi sektörü en az etkilenmiştir, kendisini savunmuştur" diye konuştu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Eylül 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe girişimi sanayi üretimini vurdu ama yıkamadı
Şebnem TURHAN

SANAYİ üretimi, darbe girişiminin yaşandığı ve 9 gün Ramazan Bayramı tatili olan temmuz ayında geçen yıla göre takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 4.9, haziran ayına göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 7 daraldı. Beklentileri alt üst eden bu düşüşler büyüme endişelerini geri getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre temmuzda arındırılmamış sanayi üretimi ise yüzde 8.4 ile Eylül 2009'dan bugüne en büyük aylık daralmasını yaşadı. TÜİK büyüme verilerini hesaplarken arındırılmamış verileri kullanıyor.

Temmuzda 9 gün bayram tatili olması ve 15 Temmuz darbe girişimi üretimi olumsuz etkiledi. Geçen yıl temmuza göre 2 iş günü daha az çalışılan temmuzda hazirana göre yaşanan yüzde 7'lik kayıp ise TÜİK'in verileri hesaplamaya başladığı 2005'ten beri görülen en düşük oran. Ana sanayi gruplarının tümü kayıpta. Dayanıklı tüketim malları hazirana göre yüzde 21.1 düşüşle ilk sırayı alıyor. Geçen yıla göre bu grupta üretim kaybı yüzde 19.9. Sermaye mallarında aylık düşüş yüzde 12.5, yıllık düşüş yüzde 6.5. Dayanıksız tüketim mallarında aylık kayıp yüzde 7.9, yıllık kayıp yüzde 5.2.

AĞUSTOS UMUDU

Dayanıklı tüketim malı imalatı grubu ağırlıklı olarak otomobil, mobilya, elektrikli-elektriksiz aletler ile altını kapsıyor. Bu gruptaki üreticilerin iç piyasaya ve tüketici güvenine karşı duyarlılıkları yüksek. Dayanıklı tüketim darbe girişiminin reel ekonomiye etkisinin en keskin gözlendiği grup oldu. Analistler tüketici güveniyle birlikte piyasadaki toparlanma göz önüne alındığında ağustosta daha iyi bir veri beklenebileceğini belirtiyor. Bu toparlanmanın ne ölçüde yaşanacağı da üçüncü çeyrek büyüme verileri açısından önemli. İmalatta hazirana göre üretim düşüşü yüzde 7.7, geçen yıla göre yüzde 6.5. Düşüşün daha sert olmasını engelleyen ise otomotiv sektörü. Otomotiv geçen yıl temmuza göre üretimini yüzde 1.6 arttırırken hazirana göre kaybı yüzde 3.7'de kaldı.

ÜRETİM KENDİNİ ÇOK İYİ SAVUNDU

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 15 Temmuz darbe girişimi gibi olumsuz gelişmeler düşünüldüğünde sanayi üretimindeki düşüşün normal olduğunu belirterek, "Bunun ağustos ayından itibaren toparlanacağını söyleyebilirim" dedi. AA Editör Masası'na konuk olan Özlü, "Olumsuz siyasi gelişmeler olduğu bir ülkede bu tip düşmelerin olması doğal. Bütün bunlara rağmen sanayi sektörü en az etkilenmiştir, kendisini en kolay savunmuştur diyebiliriz. Bunun ağustos ayından itibaren toparlanacağını söyleyebilirim" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber