Ankara tabip odasından YÖK'e tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 14:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk Tabibleri Birliği, ve Ankara Ankara Tabip Odası ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu'nun yeniden dekanlığa atamaması nedeniyle YÖK'ü kınadı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen basın açıklamasına, Prof. Dr. Çorapçıoğlu, tıp fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de katıldı.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Boztaş, grup adına yaptığı açıklamada, üniversitelerde son dönemlerde artan baskı ve antidemokratik uygulamalar dalgasının göze çarptığını savundu.

Boztaş, üniversitelerin idari, mali ve bilimsel özerkliğinin son dönemlerde daha da tartışılır hale geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bilimsel araştırma bütçeleri ve üniversite hastanelerinin gelirleri çeşitli yöntemlerle hükümet tarafından tırpanlanmaktadır. Üniversiteler parayla terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Üniversitelerde tutumları beğenilmeyen kimselerin, pasifize edilme, sindirilme, değersizleştirilme ve en nihayet üniversite ortamının dışına atılma çabalarında belirgin bir artış yaşanmaktadır.''

Boztaş, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına öğretim üyelerinin belirlediği Dr. Tümer Çorapçıoğlu'nun atanmayıp, ''baskıcı sistemin'' belirlediği bir kimsenin atandığını savunarak, ''Eğer yaygın biçimde inanıldığı gibi meslektaşımızın atanmama gerekçesi sağlıkta ve üniversite sistemindeki yıkım çabalarına karşı duruşu ise bunu kınıyoruz'' diye konuştu.

YÖK'ün öğretim üyelerinin kendi oylarıyla dekan seçmelerini bile engelleyen bir kurum olduğunu ileri süren Boztaş, YÖK'ün ''özerk-demokratik, bilimsel üniversite mücadelesinin önünde engel'' olmaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydetti.

-DİĞER KONUŞMALAR-

Türkiye Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz ise YÖK'ün dekan atamasıyla ilgili verdiği kararı anlayamadıklarını belirterek, ''Bunun nedeninin, Çorapçıoğlu'nun Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ne ilişkin eleştirilerinin olmamasını umuyoruz ya da YÖK Genel Sekreteri'nin eşinin eczanesindeki yolsuzluk olayının, Ankara Üniversitesi tarafından ortaya çıkarılmasının da olmadığını düşünmek istiyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu da Ankara Üniversitesi Rektörünün kendisini birinci aday olarak YÖK'e gönderdiğini, ancak YÖK'teki gelişmeleri bilmediğini ve bu konuda konuşmak istemediğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber