İmarzedeler şimdi de 'maliyezede' oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, paralarını ödeme sözü verdiği binlerce mudiye alacaklarının iki katı vergi borcu çıkardı. Mudilerin 3.5 yıllık alacakları için toplam yüzde 11 faiz öngörülürken, 2001 yılında elde ettikleri faiz gelirlerinin vergi borcuna ise yüzde 260'ın üzerinde faiz işletildi.

İmar Bankası'na el konulmasının üzerinden 3.5 yıl geçmesine karşın binlerce mudi hala parasını alamadı. Bu konuda verilen yargı kararlarının ardından Hükümet, off-shore'dan mevduata dönenlere paralarını ödeme kararı vermişti. İmarbank'ta Fon'a geçmeden son bir ayda off-shore hesaplarından mevduata dönüş yapanlara, anapara ve faizleri ile birlikte toplam 543 milyon 605 bin 747 YTL ödeme yapılacağı açıklanmıştı. Bu amaçla Ziraat Bankası'na 388 bin 327 mudiye dağıtılmak üzere toplam 8 milyar 79 milyon 479 bin 261 YTL kaynak aktarılmıştı. Ancak Ziraat Bankası, mudilerden bağlı bulundukları vergi dairelerinden 2001 yılındaki faiz geliri vergisi ödediğine dair belge getirmelerini istedi. Daha önce el konulan diğer bankalar ve İmar Bank'tan mevduatlarını alan diğer vatandaşlarda vergi borçlarına dair ise belge istenmemişti.

ALACAKLARINDAN FAZLA

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'nca hazırlanan raporlara göre, hesaplarına el konulan vatandaşlar alacaklarının iki katı tutarında bir vergi borcuyla karşılaştı. Devletten alacağına yıllık yüzde 3 faiz işletilen vatandaşların, 2001 yılında aldıkları faiz gelirlerine yüzde 11 faiz işletildi. 2001 yılındaki faiz gelirinin vergisine ise 6 yıllık faiz eklendi. Buna, borcun aslı ile birlikte, cezası ve faizi de eklendiğinde oran yüzde 260.50 oldu. Bu oran 2002 yılı için yüzde 176.50, 2003 yılı için de yüzde 104.50 olarak hesaplandı. Vergi borçlarına ilişkin tebliği alan mudilerin bir kısmı Maliye ile uzlaşma yoluna giderken, bir kısmı da yargı yolunu seçti.

DÖKÜMANLAR YANLIŞ DOLU

Maliye Bakanlığı hesap uzmanları 21 bin kişinin mevduat dökümünü çıkardı. Hesap uzmanlarının, mükelleflere gönderdiği esktre bilgilerdeki yanlışlıklar da dikkat çekti. Örneğin, bir mudiye gelen belgede, İmar Bank'ın Kızılay şubesine aynı gün içinde 14 kez 5'er milyar para yatırdığı görülüyor. İmar Bankası'na el konulma sürecinde, ?bankada çifte hesap var? diyerek isyan eden Hükümet'in vatandaşa gönderilen belgeleri hangi hesaplara göre düzenlediği ise bilinmiyor. Üstelik, bir çok mudinin kendilerine çıkarılan vergi borçlarından haberi de yok. Maliye Bakanlığı, zaman aşımını engellemek için bu borçları ilanen tebliğ ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber