Savcılıktan, MHP'nin kongre imzalarına soruşturma

Savcılık, MHP Genel Merkezi'nin haziranda muhalifler tarafından gerçekleştirilen olağanüstü tüzük kurultayında toplanan imza sayısı hakkındaki suç duyurusunu işleme koyarak soruşturma başlattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Eylül 2016 06:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Savcılıktan, MHP'nin kongre imzalarına soruşturma

ÖNDER YILMAZ

MHP'deki olağanüstü kurultay sürecinde Yargıtay'ın, 'olağanüstü kurultay yapılsın' yönündeki Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararını onamasının ardından muhalifler, 19 Haziran'da, Büyük Anadolu Oteli'nde olağanüstü tüzük kurultayı yapmıştı. Muhalifler, kurultayın, "756 delegenin imzası ile açıldığını" duyurmuşlar ancak kurultayda görevlendirilen Ankara 13. Noterliği ise daha sonra bu sayının 656 olduğunu açıklamıştı.

MHP Genel Merkezi ise imza sayısının gerçekte 494 olduğunu iddia etmişti. Noterliğin, "delegelerin imzalarını 'WhatsApp' ve e-posta üzerinden, mesai saati bittikten sonra topladığına" ilişkin görüntüler yayımlanmış ve "noter hakkında belgede sahtecilik yaptığı" iddiaları ortaya atılmıştı. Kurultay'da görevli Ankara 13. Noter Vekili Mustafa İset ise bir televizyon programında toplanan imzaların 300 civarında olduğuna ilişkin bir açıklamada bulunmuştu. Alevlenen imza tartışmasının ardından MHP Genel Merkezi, 23 Haziran'da, 13. Noterlikçe "belgede sahtecilik yapıldığı" iddiasıyla kurultayın yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'nin bulunduğu Akyurt ilçesindeki Akyurt Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

'İncelemek amacıyla'

Akyurt Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'nin noter hakkındaki suç duyurusu üzerine harekete geçerek soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında kurultay hazirun cetvelinde imzası bulunan bazı üst kurul delegelerinin ikametgah adreslerine yakın karakollara yazı gönderilerek, "Haziran cetvelinde bulunan imzalarının sahte ya da gerçek olduğunu incelemek amacıyla" imza örneklerinin alınması istendi. Bunun üzerine de bazı üst kurul delegeleri, bölgelerindeki karakollara giderek imza örnekleri verdi.

'Gözaltı işleminin ilk adımı' denildi

Savcılık bu işlemi soruşturma kapsamında rutin bir işlem olarak delegelere bildirirken, MHP'li muhalifler bu gelişmeyi "gözaltı işleminin" ilk adımı olarak algıladı. Akşener, kendi twitter'dan söz konusu incelemeyi "FETÖ'nün MHP'ye sızma operasyonu" ile ilişkilendirerek, "Gene imzasız ihbar mektubuyla üst kurul delegemiz karakola çağrıldı. Suçu değişim istemek..." diye tepki gösterdi. Ancak daha sonra bu işlemin "15 Temmuz darbe girişiminden hemen önce, MHP Genel Merkezi'nin 23 Haziran tarihindeki Ankara 13. Noterliği hakkında yaptığı suç duyurusu nedeniyle gerçekleştirildiği ve dolayısıyla bunun 'FETÖ'nün MHP'ye sızma operasyonu' adı altında başlatılan soruşturmayla bir ilgisinin bulunmadığı" ortaya çıktı.

Genel Merkez'den ise anında tepki geldi ve Akşener'in delegelere dönük bu işlemi FETÖ'ye bağlayarak konuyu çarpıttığı dile getirildi. Yine sanal ortamdan "Delegelerimiz suçlanmıyor. Kongrede görevli noter hakkında devam eden soruşturma kapsamında imza örnekleri alınıyor sadece" bilgisi verildi. Genel Merkez suç duyurusunun delegeler hakkında değil 13. Noter hakkında olduğunu da ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber