260 mahkûmu affeden Sezer rekor kırdı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Ocak 2007 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bugüne değin 260 kişiyi 'sürekli hastalık' ve 'yaşlılık' gerekçesiyle affetti. Anayasa'nın 104. maddesine göre mahkûmları affeden Sezer'in, özgürlüğüne kavuşturduğu mahkûmların çoğunluğunu, cezaevlerindeki açlık grevleri sonrasında 'Wernicke Korsakoff' hastalığına yakalananlar oluşturuyor.

Anayasa'nın kendisine tanıdığı hakkı kullanarak, Adalet Bakanlığı tarafından kendisine gönderilen 269 af dosyasısından 260 kişiyi özgürlüğüne kavuşturan Sezer'in yanı sıra eski cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 27 ve Süleyman Demirel 100 mahkûmun cezaevinden çıkmasını sağlamıştı. Turgut Özal da görevde kaldığı dört yıllık süre içinde 21 mahkûmu affetmişti. Sezer, af yetkisini, Anayasa'nın 104. maddesine göre, "Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak..." hükmü uyarınca kullandı.

Adalet Bakanlığı istiyor

Mahkûmların affedilmelerine ilişkin prosedür avukatların Adli Tıp Kurumu'ndan aldıkları raporla başlıyor. Adli Tıp Kurumu bünyesinde görev yapan bilirkişi heyeti, hasta mahkûmları kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçiriyor. Bunun ardından hazırlanan rapor Çankaya Köşkü'ne gönderiliyor. Cumhurbaşkanı önüne gelen dosyayı Adalet Bakanlığı'nın incelemesine sunuyor ve inceleme sonucunda, Anayasa'nın 104. maddesinin verdiği yetkiyle mahkûmun cezasını kaldırabiliyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giriyor.

İbrahim Şahin de listede

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, aralarında uyuşturucu satıcısı, katil, Orman Yasası'na Muhalefet, ırza geçme ve terör suçlarından birçok mahkumu affettiği gibi, Özel Harekâtçı ve Susurluk sanığı İbrahim Şahin'i de affetmişti. Sezer, bu yetkisini çete hükümlüsü Şahin için de kullanmış ve 15 Temmuz 2003 tarihinde af yürürlüğe girmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber