Asgari ücretliye yüzde 6 fiş zammı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 02 Ocak 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni asgari ücretle birlikte 2007'de, henüz kanunu çıkmamakla birlikte, vergi iadesinin yerine uygulamaya konulması planlanan asgari geçim indiriminde de yüzde 6'lık artış meydana gelecek. Halen TBMM gündeminde bulunan Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile işçi ve memurların vergi iadesi kaldırılarak, yerine asgari geçim indirimi getiriliyor. Tasarı, asgari geçim indirimi tutarını, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının yüzde 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri bulunmayan eşler için yüzde 10'u, ilk 2 çocuğa kadar her bir çocuk için yüzde 7,5'u, diğer çocuklar için de yüzde 5'i olarak öngörüyor.

Yeni yılda ne olacak?

Söz konusu düzenlemenin aynen yasalaşması ve Cumhurbaşkanınca da onaylanarak, yürürlüğe girmesi halinde, işçi ve memurlar yılbaşından itibaren artık vergi iadesi almak için fatura-fiş toplamayacak. Vergi iadesinin yerine gelecek asgari geçim indirimi ile 2007'nin ilk yarısında bekar bir ücretlinin aylık gelirinin 281,25 YTL'si gelir vergisi dışında kalacak. Bu da söz konusu işçi ya da memura, 42,19 YTL katkı sağlayacak. Evli olup da, eşi çalışmayan, ancak çocuğu da bulunmayan bir işçi ve memur için de asgari geçim indirimi 337,5 YTL olarak uygulanacak. Bu tutar da, ücretliye 50,6 YTL vergi indirimi getirecek. Evli, eşi çalışmayan ve 2 de çocuğu olan ücretlilerde ise asgari geçim indirimi ile vergi dışı bırakılacak ücret miktarı 421,9 YTL olacak. Bunun işçi ve memurun vergi yükünde sağlayacağı iyileşme de 63,3 YTL'yi bulacak.

7 çocuğu olan vergi dışı

Çalışanların çalışmayan bir eşi ve 7 çocuğu olması halinde ise asgari ücretin tümü yani 562,5 milyon YTL'lik kısım vergi dışı kalacak. Bu da ücretlinin 84,4 YTL daha az vergi ödemesi anlamına gelecek. Asgari geçim indiriminin getirisi, asgari ücret ve diğer düşük ücretliler için vergi iadesinden daha fazla olacak. Ancak ücret yükseldikçe, bu getiri azalacak. Yüksek ücretlilerin tam fatura vermesi halinde ise vergi iadesiyle sağlanacak kazanç, asgari ücretin altında kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber