OHAL mağduriyetleri için komisyon formülü

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK'larla haklarında doğrudan işlem tesis edilen binlerce kamu görevlisinin Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacak olması Yüksek Mahkeme'yi formül arayışına itti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ekim 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OHAL mağduriyetleri için komisyon formülü

TÜRKER KARAPINAR

Anayasa Mahkemesi ve AİHM'ye başvuruları azaltmak için 2013'te kurulan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığı'na benzer bir komisyon kurulmasının gündemde olduğu öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Yüksek Mahkeme üyesi önceki gün TBMM'nin açılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyona katıldı. Resepsiyonda, KHK'larla haklarında işlem tesis edilen binlerce kamu görevlisinin yargı yoluna başvurmasıyla ilgili konular gündeme geldi.

Günde 500 başvuru

Alınan bilgiye göre, haklarında işlem tesis edilenlerin Anayasa Mahkemesi önünde uzun kuyruklar oluşturduğu, her gün yaklaşık 500 bireysel başvurunun yapıldığı öğrenildi. Komisyon planlamasının da hem AYM'nin iş yükünü azaltmak hem de bu haktan yararlanacaklara belli kriterler getirilmesi amacıyla gündeme getirildiği bildirildi. Bu kapsamda KHK'larla haklarında işlem tesis edilenlerin AYM'ye bireysel başvuruda bulunmadan önce komisyona başvurma şartı getirilebileceği belirtildi. Komisyonun haklarında işlem tesis edilenlerle ilgili hangi yetkilerle hareket edeceğinin yapılacak çalışma sonunda belli olacağı kaydedilirken, komisyonca başvuruları reddedilenlere ise AYM'ye bireysel başvuru yolunun açılabileceği kaydediliyor.

Komisyon konusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Arslan'ın 29 Eylül'de gerçekleştirdiği görüşmede de gündeme geldiği ve Erdoğan'ın bu konuya sıcak baktığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber