Yüzde 25'i bile ithalatı bitirir

Mücevher ihracatını 3 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye, her yıl 6-7 milyar dolarlık altın ithal ediyor. 6 bin 500 ton altın potansiyelinin sadece yüzde 5'lik kısmının değerlendirildiğini söyleyen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner, "Bunun yüzde 25'i bile ithalatı bitirmeye yeter" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Ekim 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüzde 25'i bile ithalatı bitirir
Mesude Demirhan

Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, son zamanlarda Türkiye'de altın rezervinin azaldığı yönündeki tartışmalara Yeni Şafak aracılığıyla açıklık getirdi. Güner, 6 bin 500 ton altın potansiyeli bulunan Türkiye'nin mevcutta 600 ton rezervi olduğunu belirterek, "Potansiyelin sadece yüzde 5'ini değerlendiriyoruz. Bunun yüzde 25'i bile ithalatı bitirir" dedi. 10 sene önce üretimin olmadığından yakınan Güner, Türkiye'de artık altın işçiliğinin ve pazarlamanın dünya standartlarına göre yapıldığını aktardı. Yılda 6-7 milyar dolarlık altın ithal edildiğini anlatan Güner, "Dışarıdan 150 ton altın alıyoruz. Bizde bu kadar büyük bir potansiyel varken niye dışarıdan altın alalım? Yabancı şirketler buraya gelsin yatırım yapsın. Artanını da satarız" diye konuştu.

10 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ

Rezervlerin iyi değerlendirilmesi durumunda Türkiye'nin mücevher ihracatının 2 yılda 3 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkacağına dikkati çeken Güner, gümüş takıda da ciddi bir birikimin olduğuna değindi. "Gümüş, altına inovasyon ve Ar-Ge ile rakip çıktı" diyen Güner, 300-500 lira arasında değişen fiyatlardaki gümüş setlerin, vatandaşın ilk tercihi haline geldiğini aktardı.

14 AYAR REVAÇTA

Vatandaş bütçesine uygun trendleri de bizimle paylaşan Ayhan Güner, bu yıl gümüş takıda renkli taşlarla yapılan modellerin satın alındığını söyledi. Özellikle 25 yaş altına hitap eden takıların çok moda olduğunu ifade eden Güner, şöyle konuştu: "Şu anda 21-22-14 ayar çok revaçta. 14 ayar ise günlük spor takı amaçlı tercih edilen ilk ürün."

  1. 250 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
  2. Mücevher üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer alan Türkiye, geçen yıl 91,6 tonluk altın takı üretimi gerçekleştirdi. Kuyumcukent'teki mücevher üretim bloğunda 10 bin kişinin çalıştığını ifade eden Ayhan Güner, "Kapalı Çarşı'da ise 5 bin kişi üretim yapıyor. Türkiye genelinde parekende dükkanlarını da dahil edersek üretimde 250 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bu sayı potansiyel sayesinde daha da artar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber