Botaş, kritik 15 Ocak için alarmda

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Ocak 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dün İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la telefon görüşmesi yapan Başbakan'ın, doğalgaz sorununun Türkiye'de gaz kullanımının tavan yaptığı 15 Ocak'tan önce çözülmesi gerektiğini söylediği öğrenildi.

CUMARTESİ AÇARIZ

Başbakan'ın devreye girmesine İran'ın ?Perşembe günü (dün) gaz akışı başlayacak? sözünü tutmamasının neden olduğu belirtildi. Çarşamba günü vanaları kapatan İran, gaz akışının kontrat miktarlarının altında da olsa Perşembe günü yeniden başlayacağı sözünü Türk tarafına ilettiği belirtilirken, konuyla ilgili bir gelişme sağlanamadı. Bunun üzerine Başbakan'ın İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la telefonla aradı. Her iki lider arasında yapılan görüşmenin ardından dün İran Büyükelçisi Firuz Devletabadi'nin Enerji Bakanı Hilmi Güler'i arayarak, ?Cumartesi günü açacağız? sözü verdiği öğrenildi.

Öte yandan Güler, ?Gerekli tedbirleri aldık. Vatandaşı üşütmeyeceğiz? dedi. Bakan Güler, İran'ın ?aşırı soğuklar? nedeniyle gazı kesmesinin anlaşmada yer alan mücbir sebeplerden biri olup olmadığı yönündeki soruya ise ?Hayır. Bu mücbir sebep sayılmaz? yanıtını verdi.

Botaş 15 Ocak'taki kritik gün için alarmda

İran'ın gaz akışını kesmesiyle doğalgaz sıkıntısını şimdilik Rus gazı ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ile çözen Botaş, gaz kullanımının zirve yaptığı 15 Ocak-15 Şubat dönemi için teyakkuza geçti. Bu dönemi ?en kritik günler? olarak belirleyen Botaş, günlük tüketimin 103 milyon m3'ten, 135 milyon m3'e çıkacağını tahmin ediyor. Botaş'ın, bu dönem için İzmir'deki Egegaz tesisinde depolamak üzere 7 kargo LNG alımı için anlaşma yaptığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber