Bilirkişiden emekli tersane komutanına yolsuzluk suçlaması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Ocak 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Tersanesi eski Komutanı emekli Tuğamiral Metin Poyrazlar, bir ihaleyi bedelinin 12 kat fazlasına çıkararak devleti 1,2 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla yargılanıyor.

Bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda da Tuğamiral Poyrazlar ve bazı subayların suç işlediği belirtiliyor. 1998 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na 4 hücumbot ve 8 konvertör alımıyla ilgili ihalede Tuğamiral Poyrazlar, 'rekabeti engellemek, yetkisini olumsuz yönde kullanarak haksız menfaat elde etmek ve irtikap'la suçlanıyor. Poyrazlar, emekli Oramiral İlhami Erdil'in yolsuzluk davasında aleyhte şahitlik yapan isimler arasında yer alıyordu. 10 yıla kadar hapsi istenen Poyrazlar'ın Bahreyn'deki off-shore hesabına söz konusu ihalenin yapıldığı yıl 235 bin dolar yatırıldığı tespit edilmişti.

Emekli komutan Poyrazlar, söz konusu ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Albay, binbaşı, yüzbaşı rütbesinde olan bazı subaylar ile İstanbul Ticaret Odası'nda görevli uzman ve ihaleye katılan firma sahiplerinin de arasında bulunduğu 24 sanık ise Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. İhaleye fesat karıştırıldığı iddiaları üzerine askerî savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Askerî mahkeme, suçun 'askerî' olmadığını gerekçe göstererek görevsizlik kararı verdi. Dava dosyası Beyoğlu Adliyesi'ne gönderildi. İhalede görev alan subaylar 2004 yılında iki ayrı mahkemede yargılanmaya başladı. İhaleye katılan Sasim firması sahibi Kemal Taner Günay, ihale işlemlerini gerçekleştiren albay Besim Argun Subaşı, yüzbaşı Yılmaz Güven, binbaşı Cem Ateşkan, yüzbaşı Ahmet Dursun'un aralarında bulunduğu 17'si asker 24 sanığın yargılandığı davada hazırlanan bilirkişi raporunda emekli komutan Poyrazlar da suçlu bulundu.

Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Altuğ, Prof. Dr. Ahmet Gökçen ve mali müşavir Afet Başaran tarafından hazırlanan raporda; muhammen bedel verilmeden ihale yapması gereken fiyat tespit komisyonunun hatalı olduğu kaydedildi. Mallara ilişkin "yeterlilik belgesi" konusunda da usulsüzlük olduğu tespit edildi. Daha yüksek fiyat vererek söz konusu büyük ihalenin Sasim'e kalmasını sağlayan İşbir firmasının Sasim'le ticari ilişkisinin bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği, ancak bunun yapılmadığı belirtildi. Sasim yetkilisinin aynı zamanda İşbir firmasının da temsilcisi olduğunun komutanlık tarafından bilinmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, fiyat tespit komisyonunda görevli yüzbaşı Ahmet Dursun'un yeterlilik belgelerini başkasının yerine imzaladığı dile getirildi. Tersane komutanı Poyrazlar'ın ita amiri olarak muayene heyeti teşkil ettirmesi gerektiği halde bunu yapmadığı için yurtdışından gelen malların usulüne uygun muayene edilmediği bildirildi.

Raporda Poyrazlar'ın sorumluluğuna ilişkin ise, "Malı muayene etmek üzere yetkili ve yeterli üyeleri görevlendirmeyen, malzemeye onay vereceğini önceden şifahen beyan ile rekabet ortamının oluşumunu engelleyen ita amiri tersane komutanı Metin Poyrazlar'ın icra hareketlerini bitirmiş olduğundan fiilin tam teşebbüs aşamasına ulaşmış olduğu, yüce mahkeme bu fiil neticesinde sanığın menfaat irtikap ettiği kanaatine vardığı takdirde müsnet suçun tamamlanmış olacağı" ifadeleri yer alıyor. Sasim'in sahibi Günay'ın da ihaleye fesat karıştırma suçuna iştirak ettiği vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber