CHP'den 'kamulaştırırız' tehdidi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Ocak 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Halk Bankası ve Ziraat Bankası 'özelleştirilirse veya yabancılaştırılırsa' CHP iktidarında yeniden kamulaştıracaklarını belirterek, CHP olarak alıcılara uyarıda bulunduklarını söyledi. Halkbank'ın özelleştirme süresinin 31 Aralık 2005'de sona ermesi nedeniyle Danıştay'ın özelleştirmeye ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nı iptal etmesi üzerine hazırlanan yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, özelleştirme süreci devam eden Halkbank'ın yanı sıra Ziraat Bankası'nın 2005'te sona eren özelleştirme süresi 31 Aralık 2010 tarihine kadar uzatıldı.

'Halkbank İspanyollara'

Yasanın görüşmeleri sırasında CHP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek söz alarak, Halkbank'ın özelleştirilmeyip, yabancılaştırılacağını belirtti. Halkbank'ın bir İspanyol bankasına satılmak üzere olduğunu ileri süren Özyürek, bunun özelleştirme değil, yabancılaştırma olduğunu söyledi.

Halkbank'ın özelleştirilmesiyle de bankanın halka daha pahalı kredi kullandıracağını kaydeden Özyürek, "Bu bankaları alacak olanları CHP olarak uyarıyoruz. Bu bankalar özelleştirilir ya da yabancılaştırılırsa CHP iktidarında bu bankaları tekrar alacağız, kamulaştıracağız" dedi.
Özyürek, Radikal'in, "Kamulaştırma sözlerinizle yalnızca yabancılara satışı mı kastediyorsunuz, yoksa özelleştirme durumunda da mı kamulaştırmayı düşünüyorsunuz" şeklindeki sorusu üzerine, "Özelleştirmeyle yabancılaştırma zaten aynı. Satın alanlar CHP'nin bu uyarısını hesaba katsınlar" diye konuştu.

Bunun kişisel görüşü mü, yoksa partinin yetkili kurullarının görüşü mü olduğunun sorulması üzerine Özyürek, "Partimizin programında Halkbank ve Ziraat Bankası'nın özelleştirilmemesi gerektiği belirtilmektedir" dedi.

Kamulaştırma konusunun parti yetkili kurullarında görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine ise Özyürek, "Evet evet... Dün (önceki gün) Sayın Genel Başkanımız da grup toplantısında ima etti aslında, 'ihaleye girecekleri şimdiden uyarıyorum' dedi... O açık söylemedi, ben açık söylüyorum" diye konuştu.

'Herkese satış olur'

Görüşmelerde hükümeti temsil eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Türkiye'nin AB ile müzakere yürüttüğüne dikkati çekerek, "AB ülkelerinin hiç birisinde 'bu banka sadece yerliye, sadece yabancıya satılır' diye hüküm yok. Bunu bilin yahu, bir bakın, okuyun. İtalya'da Merkez Bankası Başkanı, bir banka satışında yalnız yerli bankaya dair niyet belirttiği için görevinden istifa mecburiyetinde kaldı. Size gelişmiş ülkeleri misal veriyorum, gelişmemiş ülkeleri değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber