4 çocuklu asgari ücretliye vergi yok

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Ocak 2007 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir Vergisi Kanununda yapılacak değişiklikle 4 çocuklu bir asgari ücretlinin gelirinin tamamen vergi dışı kalacağını açıkladı. Tasarıda daha önce 7 çocuklu bir asgari ücretliden vergi alınmamasına karar verilmişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri başlayan Gelir Vergisi Kanununda değişiklik planlayan tasarı hakkında bilgi veren Kemal Unakıtan, tasarının yasalaşması ile vergi sisteminin daha adil ve daha etkin olmasının sağlanacağını söyledi. Bakan Kemal Unakıtan, tasarı ile ücret gelirlerinin belirli bir kısmını vergi dışı bırakan asgari geçim indirimi uygulamasının getirildiğini belirterek, ?Böylelikle asgari ücretin en az yarısı vergi dışı bırakılmaktadır. Bu miktar bir bekar ücretli için yüzde 50 iken, bu miktara, evli olanların çalışmayan eşler için yüzde 10, ilk iki çocuk için yüzde 7.5 ve sonraki her çocuk için yüzde 5 ilave edilecektir. 4 çocuk sahibi asgari ücretli çalışanın ücreti ise tamamen vergi dışı bırakılmaktadır? dedi.

Prim yükü hafifliyor
Bakan Kemal Unakıtan, bu düzenleme ile Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında çalışanlar üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükü sıralamasında beş basamak daha aşağıya ineceğini hatırlattı. Unakıtan, asgari ücret üzerindeki vergi yükü ile ilgili yapılacak yeni düzenleme ile bir yandan dar gelirli ücretlilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarında ilave bir destek sağlanmış olacağını, diğer yandan ise medeni durumu aynı olan ücretlilerin aynı seviyede indirimden faydalanması temin edilerek yatay eşitlik açısından önemli bir adım atılmış olacağını kaydetti. Unakıtan tasarı ile vergi iadesi sisteminin de kaldırılacağını hatırlattı.

Gelirler az beyan edildi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005 yılında beyanname veren 1 milyon 366 bin mükelleften 316 bin 500'ü sıfır matrah, 805 bin mükellefin ise asgari ücretin altında gelir beyanında bulunduğunu belirterek, ?Bu veriler, ticaret ve serbest meslekle uğraşan mükelleflerin yüzde 82'sinin asgari ücretliden daha az gelir beyan ettiklerini göstermektedir? dedi. Bakan Unakıtan, tasarıda, vergi adaletini sağlamaya ve vergi tabanını genişletmeye yönelik önemli düzenlemeler planlandığını da vurgulayarak, gelişen ve değişen uluslararası ilişkilerin vergi alanına etkilerinin de dikkate alındığını

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber