Politikaya şeffaflık geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ocak 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adayların seçim harcamaları, alacakları bağış ve yardımlara sınır getiriliyor. Mal bildiriminin kapsamı genişletiliyor

AKP hükümeti, yaklaşan genel seçimler öncesinde, seçim harcamalarının şeffaflaştırılması ve mal bildirimi yasalarında değişiklik çalışmalarını hızlandırdı. Hükümet, TBMM'de "siyasi etik komisyonu" kurulması için de çalışma başlattı. Milletvekilleri ve belediye başkanlarına seçim döneminde "seçim hesabı" açtırılmasını öngören çalışmalar, mal bildirimi kapsamının genişletilmesini ve şeffaflaştırılmasını içeriyor.

Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen, TBMM'de "siyasi etik komisyonu" kurulmasına ilişkin yasa hazırlığı ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Mal Bildirimi Kanunları'nda değişiklik yapılmasını öngören üç ayrı taslak çalışma şu düzenlemeleri içeriyor:

Seçmen başına 5 YTL harcama

Seçim dönemi geldiğinde milletvekili ve belediye başkan adayları seçim hesabı açtıracak. Her türlü bağış ve harcama bu hesapta toplanacak. Bağış ve yardımlar Yüksek Seçim Kurulu'nun belirleyeceği sınırları aşmayacak. Hesaplar il ve ilçe seçim kurullarınca denetlenecek. Milletvekili ve belediye başkan adayları seçmen başına 5 YTL harcayabilecek.

Sınırın üzerinde harcama yapanların, milletvekilliği ve belediye başkanlığı görevi düşürülecek. Hesaplarda gerçeğe aykırı durum ortaya çıktığında, saptanan miktar Hazine'ye aktarılacak.

Bilirkişiler de kapsamda

Mal bildiriminde bulunma zorunluluğu olanların kapsamı genişletilecek. Bu kapsama, mahkemelerce belirlenen bilirkişiler, siyasi partilerin genel merkez yönetimi ve denetim kurulu üyeleri, radyo ve televizyon sahipleri ile sorumlu müdürleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının başkanları, federasyon, konfederasyon ve sendika başkanları da dahil edilecek.

Mal varlıkları resmi internet sitesinden kamuoyuna duyurulacak. Vatandaşlar bu sitelere girerek istediği kişinin mal varlığını görebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber