TOKİ'nin gözü karayollarının arazisinde...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uyguladığı gelir paylaşımı projeleri ile arazilerin değerinin en az 4-5 kat artmasını sağlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), gözünü, özelleştirme kapsamında satışa çıkarılacak Karayolları Genel Müdürlüğünün İstanbul-Zincirlikuyu'daki bölge müdürlüğü arazisine dikti.

TOKİ, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan ile Maliye bakanlıklarına birer yazı göndererek, ''kanun gereği, hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satış muamelesine tevessül etmeden önce İdarenin görüşünün alınmasının gerektiğini'' bildirdi. İdare, ''köylerdeki araziler dahil, her metre kare arazinin atışı konusunda kendisine bilgi verilmesi gerektiğini'' vurguladı.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, daha önce, Maliye Bakanlığından ''konut yapımı amacıyla tahsis edilen hazine arazilerinin 3. şahıslara satılmaması'' konusunda uyarı yazısı alan TOKİ, bu sefer, Başbakanlık, Maliye ile Bayındırlık ve İskan bakanlıklarına birer yazı göndererek, hazine arazilerinin değerlendirilmesi konusunda TOKİ'ye kanunla verilen yetkileri hatırlattı.

Yazıda, Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanunu'nda değişiklik yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün kaldırılması hakkındaki 5273 kanunun 15 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı ve bu kanunla Arsa Ofisinin hak ve yükümlülüklerinin TOKİ'ye devredildiği hatırlatıldı.

1164 sayılı Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkındaki Kanun uyarınca, ''hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satış muamelesine tevessül etmeden önce, durumun TOKİ'ye bildirilmesi'' gerektiğine işaret edilen yazıda, ''Buna göre, Hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satışa çıkartılmadan önce idaremizden görüş alınması gerekmektedir'' denildi.

''KÖYLERDEKİ ARSA SATIŞINDAN BİLE HABERİMİZ OLSUN''

TOKİ'nin görev ve sorumlulukları kapsamında yeniden yapılan değerlendirme sonucunda, 2007 yılı itibariyle yüzölçümü miktarına bakılmaksızın tüm illerin çalışma alanı kapsamına alındığı bildirilen yazıda, şöyle devam edildi:

''İdaremiz sorumluluğunda yürütülen Gecekondu Dönüşüm Projeleri, Sosyal ve Alt Gelir Grubu Konut Projeleri ile Tarım Köy Projeleri'nin yapılabilmesi ve devam edebilmesi amacıyla, 2007 yılı itibariyle tüm il ve ilçe merkezleri ile bunlara bağlı köylerdeki satışa konu Maliye hazinesine ait tüm taşınmaz malların yüzölçümlerine bakılmaksızın, 1164 sayılı yasanın 8. maddesi kapsamında İdaremizden görüş istenmesi. Ayrıca bağlı birimlerinize bu konuda bilgi verilmesi konusunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.'' TOKİ, söz konusu yazıyı, Başbakanlık; Maliye, Bayındırlık ve İskan bakanlıkları yanında, bu bakanlıklara bağlı birimler olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, ayrıca valiliklere (defterdarlıklara) de gönderdi.

Bu durumda, yabancı sermayenin de büyük ilgi gösterdiği, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün İstanbul Bölge Müdürlüğü arazisinin satışı konusunda, satış işlemleri başlatılmadan önce TOKİ'den görüş alınması gerekiyor.

TOKİ, hazine arazileri üzerinde gelir paylaşımı modeline göre uyguladığı projeler ile kamu kaynağı harcamadan ''uydu kent'' projeleri gerçekleştirilmesin sağlarken, hem idarenin hem de ödenen vergiler dolayısıyla kamunun gelirini artırıyor.

''1984'TEN BERİ YÜZDE 25'LİK İDARE PAYINI DA VERİN''

TOKİ, Maliye Bakanlığı'na gönderdiği ayrı bir yazı ile de ''hazine arsaları üzerinde uygulanan konut ve iş yeri projelerinden alınarak TOKİ'ye verilmesi gereken yüzde 25'lik katılım payının da ödenmesini istedi.

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıda, 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'nda, ''Hazine arsaları üzerine yapılan konut ve iş yerlerinin arsa maliyet bedellerinin en çok yüzde 25'ine kadar alınacak katılım payı''nın TOKİ'nin gelirleri arasında sayıldığı hatırlatıldı.

Yazıda, TOKİ'nin 59. Hükümetin Acil Eylem Planı çerçevesinde uygulamaya koymuş olduğu projelerin zamanında bitirilebilmesi için kaynağa ihtiyaç duyduğu belirtilerek, şöyle devam edildi:

''2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'nun 2. maddesi (c) bendi gereğince, kanunun kabul tarihi olan 2 Mart 1984'ten itibaren hazine arsaları üzerine yapılan konut ve iş yerlerinin arsa maliyet bedellerinin yüzde 25 oranında alınacak toplam katılım payının, bakanlınız tarafından İdaremize ödenmesi konusunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' Söz konusu hüküm uyarınca, TOKİ'ye milyonlarca YTL katılım payı ödenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber