Milli Eğitim'e 'akademi' desteği geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Akademisi 15 yıllık çalışmanın ardından nihayet kuruluyor. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerini üstlenecek ve bu alanda araştırmalar yapacak olan akademi, Talim ve Terbiye Kurulu statüsünde olacak.

Akademide eğitim almak, yönetim görevlerine atanma ve yükselmelerde tercih sebebi olacak. Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da kurulmasını çok istediği ve 'Açılışına mutlaka geleceğim.' dediği akademi için Milli Eğitim Bakanlığı bir kanun taslağı hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdi. Taslağın ilk yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Milli Eğitim akademisinin kurulmasının 'yasal bir gereklilik, çağdaş ve modern bir ihtiyaç' olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, burada öğretmenler başta olmak üzere eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak personelin, bilimsel gelişmeler doğrultusunda meslek içinde eğitimlerinin yapılacağını söyledi. Çelik, "Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında bir üst göreve atanmada, akademide eğitim almış olmakla kazanılacak ehliyet, kariyer ve liyakatin dikkate alınacak olması, akademiyi kurumsal anlamda işlevsel yaptığı kadar milli eğitim kadrolarında görev alacak personeli de güçlü ve donanımlı kılacak." dedi. Akademinin kurulması ile bakanlıktaki Hizmet İçi Eğitim Dairesi ile Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi kaldırılacak. En az doçent unvanına sahip veya daha önce üçlü kararnameyle atanmış bürokratlar Milli Eğitim akademisi başkanı olabilecek. Akademide ders vermek, araştırma ve yayın yapmak amacıyla 30 'akademi eğitim uzmanı' alınacak. Uzmanlar en az doktora derecesine sahip olacak ve sınavla atanacak. Yasal düzenlemenin hayata geçmesiyle Ankara'nın Hasanoğlan beldesinde 1991 yılında temeli atılan ve yapımı belli bir düzeye gelen akademi binası da tamamlanacak.

Kanun taslağına göre, Milli Eğitim akademisinin görevleri şöyle olacak: Bakanlık personelinin görev alanlarıyla ilgili yeni bilgi ve teknikleri öğrenmelerine, mesleki nitelik ve kariyerlerini geliştirip yükseltmelerine, verimliliklerini artırmalarına yönelik hizmet içi eğitim programları düzenleyecek. Yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmelerle uygulamaları inceleyecek, araştıracak, yayınları takip edecek; bu konularda proje ve yayın yapacak veya yaptıracak. Ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı, sempozyum, kongre, konferans ve benzeri etkinlikler düzenleyecek. Yurtdışına gönderilecek öğrencilere hazırlık eğitimi verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber